Skoči do osrednje vsebine

25. november — mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami

Vsaka peta ženska je v Sloveniji tarča nasilja, žrtve so tudi na področju kulture.
Mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami

Mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami | Avtor: Foto: Kaja Šoštarec/STA

Mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami obeležujemo v spomin na politični umor treh aktivistk, sester Mirabel, v Dominikanski republiki v času Trujillove diktature, ki se je zgodil na današnji dan leta 1960.

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije je pri nas vsaka peta ženska tarča nasilja. Skoraj tretjina jih nasilje doživlja v delovnem okolju, najpogosteje tiste med 18 in 29 letom.

Naloga države je, da z izvajanjem ustrezne zakonodaje omejuje tovrstno nasilje, žrtvam pa, ko do zlorabe pride, odločno pomaga skozi proces prijave. Pomembno vlogo lahko odigrajo tudi mediji. Pomembno je, da poročajo nesenzacionalistično ter da pomagajo ohranjati dostojanstvo in anonimnost žrtev.

Posebno skrb moramo posvečati preprečevanju nasilja v delovnem okolju, tudi na področju kulture. Na Ministrstvu za kulturo imamo do nasilja nad ženskami ničelno toleranco. 13. decembra bomo organizirali mednarodni posvet o preprečevanju spolnega nasilja v kulturi. Z njim začenjamo sektorsko kampanjo ozaveščanja o pomenu preprečevanja spolnega nadlegovanja in nasilja v kulturi. S tem krepimo našo zavezo o zagotavljanju varnejšega delovnega okolja v kulturi za vse, ki poleg preprečevanja nasilja vseh vrst vključuje tudi izboljšanje pogojev dela.