Skoči do osrednje vsebine

Srečanje ministra dr. Igorja Papiča z novo francosko veleposlanico Florence Levy

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Igor Papič je na spoznavnem srečanju sprejel veleposlanico Francoske republike Florence Levy.

Minister je veleposlanici Francije zaželel dobrodošlico v Sloveniji in uspešno delo. Francijo in Slovenijo povezuje močno bilateralno sodelovanje na vladni ravni. Leta 2011 sta državi podpisali deklaracijo »Slovensko-francosko strateško partnerstvo«, na podlagi katere sklepata Akcijski načrt slovensko–francoskega strateškega partnerstva. Lani je bil podpisan dogovor o slovensko–francoskem sodelovanju na področju izobraževanja v osnovnih in srednjih šolah v Sloveniji za obdobje 2022–2025. Dogovor nadaljuje tradicijo tripartitnih dogovorov o sodelovanju med državama na področju izobraževanja od leta 2006. Minister dr. Papič je izrazil hvaležnost Francoskemu inštitutu v Ljubljani, ki organizira vrsto aktivnosti tako za učitelje, kot za učence in dijake. Sogovornika sta se strinjala in izrazila upanje, da bomo skupaj po premoru zaradi pandemije ponovno obudili francosko–slovenski letni seminar za slovenske učitelje.

Državi sodelujeta tudi na jezikovnem področju. Med drugim Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport organizira dopolnilni pouk slovenščine v Parizu na slovenskem veleposlaništvu, financira udeležbo otrok Slovencev na Poletni šoli, ki jo organizira Zavod RS za šolstvo, francoskim državljanom pa nudi štipendije za udeležbo na Poletni šoli slovenskega jezika, ki jo organizira Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani. V Sloveniji že od leta 1992 deluje tudi francoska šola.

Na področju visokega šolstva poteka sodelovanje med Francijo in Slovenijo neposredno med univerzami in visokošolskim zavodi, zlasti v okviru programa ERASMUS+. V okviru pobude francoskega predsednika Emmanuela Macrona, ki jo je podal leta 2017, da naj se univerze povežejo v »evropsko univerzo«, je Evropska komisija med prijavljenimi pobudami leta 2019 izbrala tudi mrežo Eutopia, ki jo je v prvi fazi koordinirala Univerza v Ljubljani. Vanjo je vključena tudi francoska univerza CY Cergy Paris.

Sogovornika sta se strinjala o skupnem razmisleku za poglobitev dolgoletnega sodelovanja na področju znanosti, kjer sicer potekajo skupni projekti programa PROTES in raziskovalni projekti s Komisariatom za atomsko in alternativne energije – CEA. Prav tako sta se strinjala o možnostih tesnejšega sodelovanja na področju športa, predvsem v luči poletnih olimpijskih iger, ki jih bo leta 2024 gostil Pariz.