Skoči do osrednje vsebine

Predstavitev Evropske mreže skrbništev za otroke brez spremstva

Danes sta se dr. Simona Zavratnik in dr. Polona Mozetič iz Kabineta ministrice skupaj s predstavniki Direktorata za migracije sestali s predstavniki Evropske mreže skrbništev za otroke brez spremstva - EGN (angleško European Guardianship Network) in Slovenske filantropije. Namen sestanka je bil predstavitev mreže in razprava o primerih dobrih praks na ravni Evropske unije.

Terry Smith, predstavnik EGN, je predstavil pomen mreže, ki je predvsem izmenjava dobrih praks in informacij ter opozarjanje na prakse, ki ne delujejo. Da bi državam olajšali izvajanje zakonitega zastopanja so oblikovali standarde, orodja in smernice, prav tako pa prispevajo tudi pri oblikovanju politik in naslavljanju težav na ravni Evropske unije s svojim strokovnim znanjem na tem področju.

Predstavljen je bil poseben pilotni projekt, ki državam omogoča samoocenjevanje sistema zakonitega zastopanja, na podlagi katerega lahko država ugotovi posamezne vrzeli v sistemu, v katerega bi se konec leta 2022 vključila tudi Slovenija.

Sledila je razprava o dobrih praksah, pri čemer je bil poseben poudarek na primeru Nizozemske, ki ga je podrobneje opisala Liedewij de Ruijter de Wildt (Nidos, Nizozemska), ter Danske. Skupaj s Slovensko filantropijo in predstavniki Ministrstva za notranje zadeve so bile naslovljene tudi nekatere vrzeli in dobre prakse zakonitega zastopanja v Republiki Sloveniji.

Izrazili smo interes za sodelovanje v mreži EGN z imenovanjem kontaktne točke ter tudi s svojo udeležbo na zasedanju EGN, ki bo potekalo prihodnje leto.