Skoči do osrednje vsebine

Podpisana pogodba za dobavo novega policijskega helikopterja

V Ministrstvu za notranje zadeve si prizadevamo za čim bolje in sodobno opremljeno policijo. Eden od korakov v tej smeri je tudi današnji podpis pogodbe za dobavo novega večnamenskega transportnega helikopterja.

Pogodbo za tretji večnamenski transportni helikopter Leonardo AW169 sta danes ob prisotnosti ministrice za notranje zadeve mag. Tatjane Bobnar slovesno podpisala vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije mag. Boštjan Lindav in predstavnik podjetja Leonardo S. p. A., Italija, Andrea Mirteto.

Skupna vrednost pogodbe za helikopter, ki bo dobavljen do 30. oktobra 2023, znaša 14.408.532 evrov z DDV, kar zajema vrednost helikopterja z usposabljanjem osebja in vzdrževanjem.

Policija bo helikopter uporabljala za izvajanje vseh policijskih nalog. Hkrati pa predstavlja tudi novo posodobitev transportnih zmožnosti v policijski floti. Z nakupom policija uresničuje strategijo razvoja Letalske policijske enote s posodobitvijo in poenotenjem flote za večjo varnost letalskih operacij, večjo učinkovitost, boljšo operativnost in zmanjšanje stroškov. Sposobnosti tega tipa helikopterja posadke v Letalski policijski enoti že zelo dobro poznajo, zato posebnih usposabljanj ne bodo potrebovale in ga bodo lahko uporabljale kmalu po dobavi.

Helikopter predstavlja novo generacijo helikopterjev, ki izpolnjujejo vse sodobne standarde glede letalske varnosti in hrupa. V praksi to pomeni znatno boljše zmogljivosti na višini, bistveno večjo varnost ob odpovedi enega motorja, prelete na različne naloge pa opravi bistveno hitreje.

Glavne prednosti pred drugimi helikopterji istega razreda so velika potovalna hitrost, ki je 260 kilometrov na uro, ogromna zaloga moči, helikopter lahko lebdi s polno vzletno maso do višine 3.500 metrov, z enim rezervoarjem goriva lahko opravi prek 850 kilometrov ob tem, da zagotavlja fleksibilnost opreme za različne naloge. Helikopter AW169 omogoča varno letenje v skoraj vsakih vremenskih pogojih podnevi in ponoči, ima zmogljiv zunanji vitel, močan reflektor, opremo za spust vpadnih skupin, tovorno kljuko in povsem prilagodljivo kabino, ki omogoča namestitev do deset potniških sedežev.

Veseli smo, da se bo novi AW169 naslednje leto tako pridružil floti še šestih drugih helikopterjev, ki jih policija uporablja za opravljanje policijskih, humanitarnih in drugih nalog.

Z Letalsko policijsko enoto je zelo zadovoljen tudi dobavitelj, ki pravi, da enota z raznovrstno uporabo helikopterja in uspešnim delom zelo prispeva k nadaljnjemu razvoju tega tipa helikopterja.