Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon s študenti Fakultete za družbene vede o vlogi Slovenije v OZN

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Ministrica Fajon je na Fakulteti za družbene vede študentom predstavila vlogo Slovenije pri soočanju z aktualnimi izzivi in multilateralni vidik slovenske zunanje politike. Na predavanju z naslovom "Zaupanje v prihodnost: Slovenija v Varnostnem svetu Organizacije združenih narodov (OZN)" je spregovorila predvsem o kandidaturi Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta OZN za obdobje 2024-2025.
Ministrica Fajon na Fakulteti za družbene vede

Ministrica Fajon na Fakulteti za družbene vede | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 3

"Hitro spreminjajoča se mednarodna skupnost in številni izzivi, ki so pred nami, zahtevajo učinkovito delovanje OZN. Predpogoj za mednarodno skupnost, ki temelji na univerzalnih pravilih in vrednotah pa je zaupanje. Samo če vzpostavimo močan in učinkovit multilateralizem, lahko govorimo o resničnem zaupanju v prihodnost. Vse to odraža tudi slogan kandidature Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta OZN 'Krepimo zaupanje – Varujemo prihodnost," je na predavanju poudarila ministrica Fajon.

"Slovenija je ambiciozna država, ki želi aktivno prispevati h gradnji mostov zaupanja. Tudi vam želim, drage študentke in dragi študenti, morda bodoče diplomatke in diplomati, da ste ambiciozni in vredni zaupanja. Svet in družbo okrog sebe opazujte z natančnimi in kritičnimi očali, iz predavalnic odnesite čim več znanja," je še povedala ministrica Fajon.

V okviru obiska na Fakulteti za družbene vede je ministrica obiskala tudi Raziskovalno središče za Vzhodno Azijo, ki je osrednji repozitorij za tiskane in digitalne vire iz Vzhodne Azije.
Ministrica se je srečala tudi s prodekanom Fakultete za družbene vede za razvoj, kakovost in mednarodno sodelovanje izrednim profesorjem dr. Samom Uhanom.