Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon nagovorila udeležence 4. konference Dnevi Latinske Amerike in Karibov

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon je nagovorila udeležence 4. konference Dnevi Latinske Amerike in Karibov (Dnevi LAK 2022). Konferenca je potekala v virtualni obliki pod naslovom "Zaščita vodnih virov in obvladovanje tveganja nesreč v času podnebnih sprememb" (angleško "Water - related disaster risk management in changing climate"). V središču konference so bile podnebne spremembe, voda in digitalne rešitve v podporo pri reševanju aktualnih izzivov, s katerimi se soočamo v obeh regijah.

Ministrica Fajon je v uvodnem nagovoru poudarila pomen sodelovanja z regijo Latinske Amerike in Karibov ter krepitve dialoga in povezovanja. "Konferenca Dnevi LAK je odlična priložnost za izmenjavo mnenj, dobrih praks in izkušenj na področjih skupnih interesov in aktualnih tematik," je povedala ministrica.

Ministrica je izrazila zadovoljstvo, da smo z državami Latinske Amerike in Karibov partnerji v skupnih prizadevanjih za preobrat okoljskih izzivov v priložnosti za spremembe načina življenja, proizvodnje in potrošnje ter bolj usklajeno sobivanje z naravo. Tudi v okviru slovenske zunanje politike namenjamo posebno pozornost pomenu vode in podnebnih sprememb. Med drugim je ministrica za ti dve vprašanji imenovala posebni odposlanki. Prav tako je članica Strateškega sveta za zunanje zadeve priznana klimatologinja prof. dr. Kajfež Bogataj.

Na konferenci so strokovnjaki iz Slovenije in Karibov predstavili probleme, s katerimi se soočajo v posameznih okoljih, ob vplivih podnebnih sprememb, ki prinašajo tudi tveganja za nesreče, in zagotavljanju pitne vode. Predstavili so tudi primere reševanja v takih razmerah.

V razpravi so profesorji in raziskovalci Fakultete za gradbeništvo in geodezijo in Nacionalnega inštituta za biologijo Univerze v Ljubljani ter SPACE-SI centra odličnosti, IRCAI – IJS in predstavnica Agencije za vode RS ter profesorja Univerze Vzhodnih Indov iz Trinidada in Tobaga in Jamajke izrazili pripravljenost za sodelovanje med regijama, predvsem na področju pritiskov podnebnih sprememb, ki so nam vsem skupni. V predstavitvah so bile kot največji skupni pritiski identificirane suše, poplave in pomanjkanje pitne vode.

Poudarjen je bil vpliv vode na ljudi, naravne vire, gospodarsko moč držav, ki lahko podpira ali upočasni okrevanje po vsaki krizi. Krizno upravljanje se bo namreč vse pogosteje osredotočalo na zgodnje sisteme obveščanja, za katere potrebujemo sisteme, podatke in ljudi ter sodelovanje organizacij, tudi na mednarodni ravni.

Razprava, z identificiranimi temami in predlogi, je spodbuda za nadaljevanje konkretnega dialoga med institucijami. Nova priložnost za razpravo in pregled napredka bo v okviru dogodkov Dni LAK 2023 – predvidoma že v marcu 2023 – ko načrtujemo ponovno tudi vodni forum z regijo.

Konferenco je zaključil prispevek veleposlanika Dominikanske republike o trajnostnem turizmu in digitalizaciji, področjih kjer Karibe in Slovenijo prav tako povezujejo izzivi in priložnosti.

Konferenco Dnevi Latinske Amerike in Karibov pripravlja Ministrstvo za zunanje zadeve že od leta 2018, in sicer v okviru Blejskega strateškega foruma. So-organizatorja oziroma partnerja tokratne konference sta bila Fundacija EU-LAK in Globalno vodno partnerstvo Slovenija.