Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Asta Vrečko slavnostna govornica na podelitvi nagrade Igorja Zabela

Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko je bila slavnostna govornica ob podelitvi nagrade in štipendij Igorja Zabela za kulturo in teorijo. Po besedah ministrice v regiji ni prav veliko nagrad in štipendij za teoretike, umetnostne zgodovinarje, pisce in kuratorje, zato vsaka tovrstna nagrada pomeni pomembno prepoznanje pomena strokovnega dela nagrajenk in nagrajencev, pa tudi pomoč pri delu v včasih negotovih razmerah.

Ministrica dr. Asta Vrečko je še povedala:

"Umetnost in kultura imata pomembno družbeno vlogo, saj kritično reflektirata družbo in delata vidno, kar se neposredno ne vidi. Da nevidno postane vidno, potrebuje stabilno finančno in infrastrukturno podporo tako javnega kot zasebnega sektorja. Prav zato so prizadevanja ERSTE Sklada, ki spodbuja kritično misel in pomaga pri oblikovanju umetnostnega diskurza, še toliko bolj pomembna v teh negotovih časih, ko se marsikatera podpora zmanjšuje ali ukinja.

Podelitev nagrade, ki jo pospremi mednarodna konferenca, od leta 2016 poteka v Ljubljani. Ob teh priložnostih Ljubljano obišče vrsta uglednih strokovnjakov in strokovnjakinj, ki jih brez vabila društva Igor Zabel za kulturo in teorijo v Ljubljani morda ne bi srečali. Še posebej me veseli, da nagrada pomaga ohranjati spomin na delo Igorja Zabela – kustosa in umetnostnega zgodovinarja, ki je s svojim delom vplival na generacije umetnostnih zgodovinark in zgodovinarjev, ki se ukvarjamo z umetnostjo 20. in 21. stoletja.

Igor Zabel je v iskanju prepletanja umetnosti in družbe ter manj raziskanih umetniških praks in pojavov v našem prostoru pustil neizbrisen pečat. To velja tudi za pretekle in aktualne prejemnike in prejemnice štipendij in nagrade Igor Zabel za kulturo in teorijo. Te je doslej prejela vrsta izjemnih kuratorjev, kuratork, teoretikov in teoretičark, ki s svojim delom naslavljajo pomembna družbena vprašanja, ki zadevajo vse nas. Letošnja nagrajenka in prejemnice štipendij pomembno prispevajo k zgodovinjenju povojne umetnosti vzhodne Evrope, razumevanju postsocialističnih in postsovjetskih družb, ter znotraj njih še zlasti položaja žensk. Preizprašujejo terminološka vprašanja, analizirajo in prevajajo sodobne umetnostne tokove. Preučujejo srednje in vzhodno evropske pojave in tako kot Igor Zabel poskušajo preseči ozke definicije in delitve.

Iskrene čestitke nagrajenki Bojani Pejić in prejemnicam štipendij Oksani Briukhovetski, Alini Șerban in Antonini Stebur. Verjamem, da vam bo prepoznanje vašega dragocenega dela dalo dodaten zagon, da boste s svojimi strokovnimi besedili, razstavami, pobudami in aktivizmom še naprej bogatile naš skupni kulturni prostor."