Skoči do osrednje vsebine

Dr. Zala Lenarčič med prejemniki uglednih projektov Evropskega raziskovalnega sveta

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Za izjemen uspeh čestitamo dr. Zali Lenarčič, ki bo vodila skoraj 1,5 milijona evrov vreden petletni ERC projekt DrumS na Institutu »Jožef Stefan« kot gostiteljski ustanovi.

Evropska komisija je danes objavila rezultate razpisa Evropskega raziskovalnega sveta (ERC) za začetek samostojne raziskovalne kariere (ERC Starting Grant 2022). Med skoraj 3000 prijavami z vsega sveta so po zahtevnem ocenjevalnem postopku izbrali za financiranje 408 projektov. 

Dr. Zala Lenarčič je svoj multidisciplinarni projekt prijavila kot prvo izbiro na ERC panel za fiziko trdne snovi in kot drugo izbiro na panel za osnovne gradnike snovi. Na prvo izbranem panelu so prejeli 101 projektni predlog, za financiranje pa so jih potrdili le 15, kar pokaže za kako odmeven uspeh gre. To ni prvi ERC projekt s tega področja v Sloveniji, je pa prvi, ki ga bo vodila raziskovalka. Z novo pridobljenim projektom je Institut »Jožef Stefan« kot gostiteljska ustanova pridobil že svoj šesti ERC raziskovalni projekt od dvajsetih, ki so jih kot gostiteljice pridobile slovenske raziskovalne organizacije.

Slovenija še naprej uspešna pri prijavah na ERC v Obzorju Evropa

Projekti ERC so izrednega pomena ne le za dobitnike in dobitnice, saj jim omogočajo kreativno znanstveno svobodo in večletno finančno neodvisnost pri izvajanju svojih raziskav, ampak pomembno vplivajo tudi na krepitev kapacitete širše raziskovalne skupnosti. Sodelovanje na tovrstnih ambicioznih projektih prispeva k razvijanju prihodnje generacije vrhunskih raziskovalcev in raziskovalk v Sloveniji.

Krepitev znanstvene odličnosti in internacionalizacija sta pomembni prioriteti Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, zato skupaj z Javno agencijo za raziskovalno dejavnost z različnimi ukrepi aktivno podpiramo raziskovalke in raziskovalce v Sloveniji pri prijavah na razpise ERC. Verjamemo, da ta dolgoročna podpora prispeva k uspešnosti prijav, ki se je v zadnjih letih vidno okrepila.

Ministrstvo preko evropskih instrumentov raziskovalcem omogoča prijave na transnacionalne razpise za projekte na izbranih področjih, kamor sodi tudi področje kvantnih znanosti in tehnologij, kjer deluje dr. Zala Lenarčič. Te ukrepe je na svoji poti uspešno izkoristila. Ob tej priložnosti dr. Zali Lenarčič čestitamo in želimo veliko novih spoznanj pri izvedbi navedenega projekta.

Ne nazadnje gredo čestitke tudi dr. Juliji Zavadlav, raziskovalki slovenskega rodu, ki je po zaključku doktorskega študija na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani odšla v tujino in je na tem razpisu prav tako pridobila ERC projekt, ki ga bo izvajala na Tehnični univerzi v Münchenu na področju inženirstva materialov.

Več o projektu DrumS

V okviru projekta DrumS bo dr. Zala Lenarčič s svojo raziskovalno skupino poskušala pokazati, da imajo v kvantnih sistemih izven ravnovesja približne simetrije velik vpliv in lahko omogočijo stabilizacijo eksotičnih kvantnih pojavov v realističnih pogojih, na primer z laserskim vzbujanjem materialov in v kvantnih simulatorjih. Če bodo teoriji sledile tudi eksperimentalne potrditve znanstvenih partnerjev dr. Zale Lenarčič po Evropi, bo predlagan temeljni koncept nadomeščanja nepopolnosti simetrij z vzbujanjem utrl pot novi funkcionalnosti kvantnih tehnologij. Ciljna področja potencialne uporabe so črpanje energije, visokotemperaturni izolatorji, eksotična superprevodnost in stabilnost kvantih

Portretna fotografija dr. Zale Lenarčič.

Dr. Zala Lenarčič. | Avtor: Urban Jezernik