Skoči do osrednje vsebine

Slovenija na podnebni konferenci z izjemno inovativno tehnološko rešitvijo MetaCOP27

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
  • Ministrstvo za okolje in prostor
  • Ministrstvo za zunanje zadeve
  • Vlada Republike Slovenije

Slovenija se je včeraj na Konferenci Združenih narodov o podnebnih spremembah (COP27) predstavila kot zelena, ustvarjalna in pametna države, aktivna na področju podnebnih sprememb in usmerjena v zeleni prehod, podprt z naprednimi digitalnimi tehnologijami. Vlada Republike Slovenije je prikazala odlično medsebojno sodelovanje Kabineta predsednika vlade, Ministrstva za okolje in prostor, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, Ministrstva za zunanje zadeve ter agencij Spirit in Slovenske turistične organizacije.

1 / 3

Slovenija se je na letošnjem podnebnem vrhu Združenih narodov COP27 v Egiptu predstavila z izjemno inovativno rešitvijo, namenjeno hibridni ali virtualni organizaciji dogodkov in napredni predstavitvi podjetij v visokotehnološki metaverse platformi MetaCOP27. MetaCOP je bil predstavljen na spremljajočem dogodku na COP27, ki ga je organizirala nevladna organizacija IAAI Glocha, skupaj z Avstrijsko podnebno koalicijo, Tehnološkim parkom Ljubljana in slovenski partnerji, v sodelovanju s Kabinetom predsednika vlade RS, Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo in SPIRIT Slovenija.

Slovenija se je na tem dogodku predstavila kot tehnološko, zeleno in digitalno prebojna država. Prvič je bila na tem dogodku premierno predstavljena izjemna slovenska tehnološka rešitev MetaCOP27, virtualni paviljon, ki v obliki digitalne prezentacije v metaverse okolju omogoča učinkovite predstavitve podjetij in organizacij, medsebojno interakcijo posameznikov v realnem času, ustvarjanje podjetniških skupnosti z distribuiranim načinom delovanja, in na tak način bogati njihovo vrednost znotraj verig vrednosti na globalni ravni. MetaCOP27 je plod slovenskega znanja in medsebojnega sodelovanja Tehnološkega parka Ljubljana in partnerskih podjetij, Reeba in Distriverse.

Minister za okolje in prostor Uroš Brežan je v svojem pozdravnem nagovoru čestital podjetjem, ki so razvila inovativno rešitev MetaCOP27 tako za digitalni, kot tudi za resnični svet za boljše upravljanje s podnebnimi krizami in boljše prilagajanje podnebnim spremembam ter zagotovil, da bo vlada podprla podjetja na poti k rešitvam za hitrejši digitalni in zeleni prehod, kot so pametna mobilnost, učinkovitost materialov, napredne digitalne tehnologije.
Slovenija je država, ki se zaveda, da so podnebne spremembe ena največjih groženj, s katerimi se danes spopada človeštvo, zato je zaščita planeta in zelena transformacija ena od ključnih prioritet slovenske vlade.

Matevž Frangež, državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, je poudaril, da so bila pretekla leta in tudi leta, ki prihajajo, v znamenju velikih sprememb, ki nas v povezavi s podnebjem in podnebnimi spremembami vodijo k spoznanju, da si danes ne moremo več privoščiti enakega načina življenja, sodelovanja, zadovoljevanja potreb gospodarstva in družbe na način, kot smo to počeli v preteklosti. »Prav zato z navdušenjem ugotavljam, da ima Slovenija ponovno pionirsko vlogo pri uvajanju tehnologije metaverse v obliki MetaCOP27, saj na tak način spodbuja tudi druge države, podjetja, nevladne organizacije k iskanju odgovorov na izzive, ki jih prinašajo podnebne spremembe. Slovenska vlada ima potreben pogum, da lahko izvede to izjemno in ambiciozno spremembo našega gospodarstva in družbe, da bi s tem dosegla cilj za doseganje brezogljične in ogljično nevtralne prihodnosti. V tej krizi potrebujemo močno sodelovanje gospodarstva in družbe, da bi lahko te cilje tudi dosegli, zato sem ponosen, da s predstavitvijo digitalne aplikacije MetaCOP 27 spet lahko pokažemo vodilno vlogo na tem področju.«

Da je čas za alarm in za ukrepanje proti podnebnim spremembam, ki naj bo prioriteta tudi v vseh mednarodnih projektih, je poudarila sekretarka za gospodarstvo, turizem in šport iz Kabineta predsednika Vlade RS, Saša Leban, ter dodala, da je MetaCOP inovativni projekt, ki nam daje priložnost ustvarjati pozitiven vpliv na okolje, saj tovrstna tehnološka rešitev skoraj ne ustvarja ogljičnega odtisa.

Organizacija dogodkov v metaversu učinkovito zmanjšuje ogljični odtis, zato s ponosom sporočamo, da je bil spremljajoči dogodek na COP prvič v zgodovini organiziran v metaversu, skozi MetaCOP27, slovensko inovacijo, ki na ta način prinaša družbi možnost organizacije dogodkov brez negativnih posledic na okolje

Skozi podnebno in gospodarsko diplomacijo želimo aktivno sodelovati pri iskanju rešitev, širjenju zavesti in iniciativ ter mednarodnem deljenju primerov dobrih praks, zato so bila na dogodku »Digitalne inovacije za zeleno transformacijo« predstavljena slovenska podjetja, ki razvijajo prebojne projekte na področju tehnologij prihodnosti, ki zeleno transformacijo aktivno vključujejo v svoje procese in verige vrednosti pri hitrejšem spopadanju s tveganji posledic podnebne krize.

Da bi povezali napredne tehnološke rešitve, s tem pa še dodatno povečali vidnost in prepoznavnost Slovenije pri njeni pionirski vlogi na področju naprednih digitalnih tehnologij, bo platforma MetaCOP28 prilagojena tudi za prihajajoči COP28, ki bo novembra 2023 v Dubaju, tudi v sklopu konceptualne zasnove prihodnjih aktivnosti na slovenskem paviljonu v Dubaj Expo City v Dubaju.

Na YouTube je na voljo slovenska predstavitev na podnebni konferenci