Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Šinko: »Znanje, kreativnost, inovativnost, podjetništvo in povezovanje morajo postati gonilo napredka v kmetijstvu«

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko se je danes udeležila slovesnosti ob Dnevu Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede. Ob tej priložnosti je nagovorila udeležence, med katerimi so bili tudi prejemniki priznanj.

Skupna fotografija ministrice z dobitniki plaket.

Ministrica Irena Šinko skupaj z nagrajenci. | Avtor Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

1 / 2

Ministrica Irena Šinko se je na povabilo dekana prof. dr. Branka Krambergerja udeležila slovesnosti ob dnevu fakultete. V svojem nagovoru je izpostavila izzive, s kateri se danes sooča kmetijstvo. »Po eni strani naraščanje svetovne populacije, ki povečuje potrebe po hrani, po drugi strani pa so standardi kakovosti v pridelavi in predelavi hrane vsak dan višji. Zato je za obstoj in razvoj kmetijstva zelo pomembno znanje, saj Slovenija potrebuje tehnološko napredno in konkurenčno kmetijstvo«. Ob tem je ministrica še poudarila, da morajo znanje, kreativnost, inovativnost, podjetništvo in povezovanje postati gonilo napredka slovenske pridelave in predelave hrane ter podeželskega prostora. »Predvsem mladi, izobraženi ter podjetni posamezniki in posameznice, ki so poslovno povezani, lahko dajo kmetijstvu in podeželju novo vrednost«.

Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru z velikimi koraki stopa po tej poti. Kot je še dejala ministrica, so danes strokovnjaki fakultete vključeni v številne delovne skupine Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Iz leta v leto bolj pa je Fakulteta s svojimi dragocenimi napotki  prisotna tako v strokovni, kot v laični javnosti. Ministrstvo sicer izobraževalnim ustanovam pomaga z ukrepi, ki se navezujejo na izvedbo načrtovanih izobraževanj. Ob koncu je ministrica še dejala, da se zaveda, da so mladi tisti, na katerih moramo graditi bodočnost našega kmetijstva. »Zato je potrebno poklicu kmeta dati ugled v družbi, mladim na podeželju pa omogočiti ustrezno kakovost življenja. Čestitam vam za vsestransko uspešno izobraževalno dejavnost in neprecenljiv prispevek k razvoju institucije, hkrati pa se obračam na mlade, katerim želim, da bi s pogumom gledali v svojo prihodnost in da bi svoje delo v kmetijstvu po končanem šolanju opravljali z ponosom in radostjo«.

Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru že od svojega nastanka sledi potrebam gospodarstva in razvoju družbe s prilagajanjem vsebin študijskih programov, osnovnih ciljev raziskovalnega dela in načinov prenosa znanja. Njihove ključne dejavnosti so raziskovanje, izobraževanje in prenos znanja v prakso za potrebe kmetijstva, živilsko predelovalne industrije in panog povezanih s kmetijstvom.