Skoči do osrednje vsebine

Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč

Tretjo nedeljo v novembru obeležujemo Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč. Slogan za celotno desetletje se glasi spominjajmo se, pomagajmo, ukrepajmo.

Ob tej priložnosti je pri Spomeniku žrtvam prometnih nesreč na Novih Žalah potekala spominska slovesnost s polaganjem venca, na kateri je sodeloval tudi državni sekretar dr. Branko Lobnikar.

»Danes je dan, ko se kot družba spominjamo vseh, ki jim je prometna nesreča spremenila tok življenja,« je dejal državni sekretar in nadaljeval: »Obenem je to priložnost, da opozorimo, da je na naših cestah še vedno preveč neodgovornega ravnanja v prometu, kot so vožnja pod vplivom alkohola in prepovedanih substanc, uporaba telefona med vožnjo, neprilagojena hitrost, vožnja v napačno smer in podobno. Večina ljudi tovrstna ravnanja obsoja, vendar še vedno skoraj vsak dan poslušamo in beremo, da se je zaradi neodgovornega ravnanja zgodila prometna nesreča.«

Pozval je k strpnemu in odgovornemu ravnanju ter spoštovanju vseh udeležencev v prometu, še zlasti tistih šibkejših, kot so kolesarji, pešci, starejši in otroci. »S takim odgovornim ravnanjem lahko vsak posameznik in kot družba pripomoremo k zmanjšanju števila prometnih nesreč in se približamo Viziji nič, katere dolgoročen cilj je: nič mrtvih in nič hudo poškodovanih zaradi prometnih nesreč.« K tej viziji smo usmerjeni tudi na Ministrstvu za notranje zadeve in Policiji, zagotavljanje varnosti cestnega prometa je naša prednostna naloga. Tako policisti vsakodnevno spremljajo razmere na cestah, sodelujejo v preventivnih akcijah, izobraževalnih in informativnih aktivnostih, povezanih z varnostjo v prometu, in se povezujejo z drugimi deležniki, ki delujejo na tem področju. 

»Vsaka prometna nesreča je preveč. Vsaka žrtev, še posebej smrtna, je odveč, saj močno zareže v naš vsakdan. Globok poklon vsem žrtvam in vam, dragi svojci, prijatelji in znanci,« je zaključil državni sekretar.