Skoči do osrednje vsebine

V veljavo stopil evropski Akt o digitalnih storitvah

  • Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo
Začel je veljati Akt o digitalnih storitvah, ki je prvi pomembnejši mejnik pri vzpostavljanju večjega sistemskega nadzora nad spletnimi platformami in družbenimi omrežji v Evropski uniji. Evropska uredba od upravljalcev digitalnih platform zahteva večjo odgovornost in preglednost ter s tem povečuje zaščito uporabnikov in njihovih osnovnih pravic na spletu.

Temeljno načelo Akta o digitalnih storitvah (angleško Digital Services Act) je: kar je nezakonito v realnem svetu, je nezakonito tudi na spletu. V skladu s tem bodo morale spletne platforme prevzeti večjo odgovornost pri zaščiti uporabnikov in podjetij ter okrepiti svoje mehanizme za odstranjevanje nezakonitih vsebin in preprečevanje širjenja sovražnega govora in dezinformacij. Tako se bo občutno povečala možnost uporabnikov, da dosežejo umik spornih vsebin, zaradi česar se bo postopoma začelo vzpostavljati bolj varno spletno okolje, ki bo omogočalo večjo zaščito temeljnih človekovih pravic na spletu, vključno s svobodo govora. Akt bo prinesel tudi številne prednosti gospodarstvu, saj bodo podjetja poslovala v pravno bolj predvidljivem in varnem okolju, ki bo bolj spodbudno za inovacije ter rast konkurenčnosti digitalnega gospodarstva. Oglaševanje na spletu in družbenih omrežjih bo zaradi novih zahtev postalo bolj pregledno.

Akt o digitalnih storitvah bo povečal tudi preglednost ciljnega oglaševanja na družbenih omrežjih, zbiranja podatkov in delovanja algoritmov, ki jih omrežja uporabljajo pri ponujanju in predstavljanju vsebin končnim uporabnikom. Hkrati bodo morali upravljalci največjih digitalnih platform za lažje razumevanje spletnih tveganj omogočiti dostop do svojih ključnih podatkov. Nova pravila bodo morale upoštevati vse spletne platforme in družbena omrežja, ki ponujajo svoje storitve na enotnem trgu Evropske unije.

Nadzor nad izvajanjem Akta o digitalnih storitvah si bodo delile Evropska komisija in države članice, ki bodo morale ustanoviti Koordinatorja digitalnih storitev. Ta bo neodvisen organ in bo sodeloval v Evropskem odboru za digitalne storitve. V Republiki Sloveniji bo implementacija uredbe v pristojnosti Službe vlade za digitalno preobrazbo. Rok za celotno uveljavitev uredbe je 16. februar 2024.