Skoči do osrednje vsebine

Izkoristiti tehnologijo za svoje cilje v turizmu

  • Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo
Ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh je na današnjem dogodku IT Tour, ki je potekal v sklopu Dnevov slovenskega turizma, poudarila, da je turizem izredno pomembna dejavnost s številnimi priložnostmi, ki jih znamo v Sloveniji dobro izkoriščati. Ob tem je izpostavila, da zmeraj obstaja prostor za izboljšave, ob tem pa je potrebno tudi skrbeti za ohranjanje dobrega stanja.

Današnji dogodek IT Tour je eden izmed ukrepov nove Strategije digitalne preobrazbe slovenskega turizma 2022 – 2026, ki jo je Slovenska turistična organizacija pripravila marca letos. »Tehnologija ni pametna ali neumna, tehnologija je. Pametni smo ljudje, ki znamo izkoristiti tehnologijo zato, da dosežemo svoje cilje. Tako lahko rečemo, da je tehnologija zgolj orodje, naš cilj pa nekaj drugega. Na Službi vlade za digitalno preobrazbo ne govorimo več o digitalni preobrazbi, ampak o dvojni preobrazbi – zeleni in digitalni. Naš cilj je trajnostni razvoj, digitalna preobrazba pa nam pri tem lahko samo pomaga. Verjamem, da so vaši in naši cilji enaki,« je poudarila dr. Stojmenova Duh in ocenila, da je turizem kot panoga na poti digitalne preobrazbe. To po njenih besedah dokazujejo številni že izvedeni projekti in načrti za nove, ki so strnjeni v omenjeni strategiji in drugih nacionalnih, destinacijskih ter lokalnih strateških in izvedbenih dokumentih. Turizem je namreč tesno povezan z drugimi dejavnostmi, njegov vpliv pa se ne konča pri turistih, temveč izrazito vpliva tudi na lokalno prebivalstvo.

Ministrica je na dogodku IT Tour izpostavila, da ima Služba vlade za digitalno preobrazbo načrt za razvoj gigabitne strukture, v okviru katerega so prav tako že zagotovljena sredstva in tako želi do leta 2025 zagotoviti, da imajo vsa gospodinjstva in vsi spodbujevalci razvoja v mestnih območjih dostop do interneta. Do leta 2030 pa Služba vlade za digitalno preobrazbo želi, da bi bila pokrita tudi vsa podeželska območja. »Tukaj bomo poskrbeli najprej za infrastrukturo, po njej pa ozaveščanje o veščinah. Dejstvo je namreč, da se lahko mi o tehnologijah pogovarjamo, ampak potrebujemo znanja in kompetence, da bomo to tehnologijo tudi izkoristili. Vse to tako na strani tistih, ki turistične storitve ponujajo, kot teh, ki jih konzumirajo. Ob vsem tem se je pomembno zavedati, da tehnologija nikoli ne sme nadomestiti človeka samega,« je še poudarila dr. Stojmenova Duh.

Služba vlade za digitalno preobrazbo za izboljšanje podatkovne zrelosti v sodelovanju z Organizacijo za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) načrtuje izvedbo projekta vzpostavitve nacionalne mreže skrbnikov podatkov, kar bo v prihodnje prav gotovo odlično vplivalo na razvoj turizma. Tega se gotovo veselijo tako ponudniki storitev, kot turisti sami, zato bo Služba vlade za digitalno preobrazbo poskrbela za razvoj kompetenc s strani ponudnikov, saj si želi, da bi tehnologijo vsi skupaj dodobra spoznali skupaj s turisti, ki prihajajo v našo državo in bodo te dodatne storitve znali še kako ceniti.