Skoči do osrednje vsebine

Drugi strateški svet za zunanjo politiko namenjen razpravi o Kitajski

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon je gostila drugo srečanje članov strateškega sveta za zunanjo politiko. Namenjeno je bilo razpravi o Kitajski in njeni vlogi v spreminjajoči se politični in družbeni ureditvi sveta. Izhodišče za razpravo je bilo vprašanje, ali je Kitajska s svojim položajem velesile in odnosom do ZDA nasprotnik, rival ali partner Evropske unije.
Člani strateškega sveta

Člani strateškega sveta | Avtor: STA

Sogovorniki so se strinjali, da je Kitajska glavni nasprotnik ZDA v njeni težnji po ohranjanju vodilne vloge v svetu, zato je tudi za Evropsko unijo dinamika odnosov med državama izjemnega pomena. Pri tem lahko Evropska unija odpira vrata dialogu, Slovenija pa mora izhajati iz nacionalnega in evropskega interesa. Kitajska na svojo agendo postavlja teme, ki so tudi za Slovenijo zelo pomembne, med njimi umetna inteligenca, tehnologija, znanost in raziskave, posebej pa varstvo okolja in zelena transformacija, ki bi lahko z več vidikov omogočala konkretno in koristno  povezovanje med Slovenijo in Kitajsko. Da bi lahko postali uspešen partner državi, ki temelji na ustvarjanju dolgoročnih strategij in vizije, potrebuje podobno dolgoročno strategijo tudi Slovenija. Ob tem je ministrica Tanja Fajon poudarila, da Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije prenavlja svojo strategijo zunanje politike, ki jo bo v razpravo poslala tudi članom sveta, prav tako pa ločeno strategijo za Azijo in Pacifik, ki sta bila dolgo zapostavljena.      

V razpravi so člani sveta analizirali tudi nekaj pomembnejših poudarkov iz poročila nedavno zaključenega kongresa kitajske Komunistične partije, ki na Kitajskem velja za najpomembnejši dogodek desetletja in nakazuje politično, gospodarsko in varnostno pot za naslednje desetletje.