Skoči do osrednje vsebine

Ministrica s podpredsednico Evropske komisije o zelenih in digitalnih veščinah ter polprevodnikih

  • Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo
Polprevodniki, zelene in digitalne rešitve ter razlikovanje med svobodo izražanja in sovražnim govorom so bile glavne teme ministrice dr. Emilije Stojmenova Duh in podpredsednice Evropske komisije Margrethe Vestager. Ministrica se je srečala tudi z evropsko komisarko za enakost Heleno Dalli in obiskala Središče za raziskave, razvoj in inovacije na področju nanoelektronike in digitalnih tehnologij.

Ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh je na današnjem srečanju s podpredsednico Evropske komisije Margrethe Vestager predstavila prednostne naloge in aktivnosti Slovenije na področju digitalne preobrazbe. Poudarila je, da je za učinkovitejši zeleni in digitalni prehod Evropske unije nujno spodbujati razvoj zelenih in digitalnih veščin v celotnem izobraževalnem sistemu in izven njega. Z Vestager sta govorili tudi o načrtih Slovenije na področju razvoja in proizvodnje polprevodnikov, pri čemer sta se strinjali, da je treba za podjetja v državah članicah 27-erice najti ustrezne rešitve za dostop do cenejših licenc. Ministrica Stojmenova Duh je podpredsednici komisije predstavila tudi aktivnosti Slovenije za premagovanje digitalnega razkoraka in opolnomočenje žensk pri digitalni preobrazbi družbe ter razgrnila predloge za odpravo sovražnega govora na spletu. »Zakonodaja na področju sovražnega govora mora jasno začrtati, do kje sežejo meje svobode izražanja,« je dodala Stojmenova Duh.

Ministrica se je srečala tudi z evropsko komisarko za enakost Heleno Dalli, s katero sta se strinjali, da je treba bolj opolnomočiti ženske v naravoslovnih vedah ter na področju tehnologij, inženirstva in matematike. Pri tem je potrebno oblikovati projekte, ki bodo spodbujali krepitev digitalnih veščin pri ženskah ter njihovo sodelovanje v digitalni družbi. Ministrica je ob tem v pogovoru s komisarko dejala, da bomo hitrejši napredek pri zagotavljanju enakosti spolov dosegli tudi z zagotavljanjem enakopravnega dostopa ženskam do vodilnih položajev na digitalnem področju. Izpostavila je Zakon o spodbujanju digitalne vključenosti, ki je trenutno v medresorskem usklajevanju, z njim pa si bo Slovenija začrtala pot k vključujoči digitalni družbi. »Na Službi vlade za digitalno preobrazbo smo prepričani, da je digitalna preobrazba uspešna le, če so vsi člani družbe enako vključeni,« je še dodala ministrica Stojmenova Duh. S komisarko za enakost Heleno Dalli sta obsodili tudi spletno nasilje na podlagi spola, predvsem v družbenih medijih.

Ministrica je danes obiskala tudi središče za raziskave, razvoj in inovacije na področju nanoelektronike in digitalnih tehnologij (angleško Interuniversity Microelectronics Centre - IMEC) v Leuvnu, kjer se je seznanila z raziskavami in razvojem na področju tehnologije mikročipov. V pogovoru s predstavniki IMEC-a se je zavzela za krepitev sodelovanja na ravni Evropske unije pri razvoju in proizvodnji polprevodnikov. Sporočila je tudi, da v Sloveniji načrtujemo povezovanje slovenskih raziskovalcev z omenjenim belgijskim tehnološkim središčem.