Skoči do osrednje vsebine

Predlog novele Zakona o spodbujanju digitalne vključenosti v medresorskem usklajevanju in javni obravnavi

  • Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo
Služba za digitalno preobrazbo je danes v medresorsko usklajevanje in javno obravnavo poslala predlog novele Zakona o spodbujanju digitalne vključenosti (zakon). Poglavitna novost, ki jo prinaša predlog noveliranega zakona, je ustanovitev računalniškega sklada, ki bo omogočal izposojo računalniške opreme posameznim ciljnim skupinam prebivalstva. Medresorsko usklajevanje in javna obravnava se bosta zaključila 21. novembra, novela zakona pa naj bi bila sprejeta še letos.

Zakon o spodbujanju digitalne vključenosti je bil sprejet marca letos. Z novelo Zakona o spodbujanju digitalne vključenosti želimo nasloviti številne pomisleke tako državnih inštitucij kot zainteresirane javnosti, predvsem z namenom zagotovitve varstva temeljnih ustavno varovanih pravic in s tem povezano odpravo diskriminatornosti, na katero sta predhodno opozorila Varuh človekovih pravic in Zagovornik načela enakosti (ZNE) ter Zveza društev upokojencev Slovenije. 

S predlagano novelo zakona v Službi za digitalno preobrazbo vzpodbujamo digitalno vključenost na celovit način z razširitvijo možnosti in pristopov, skupaj s civilno družbo.

»Predlagana novela zakona prinaša ustanovitev računalniškega sklada, ki bo omogočal izposojo računalniške opreme posameznim skupinam prebivalstva. Zaradi racionalne porabe javnih sredstev ter učinkovitega in hkrati čimprejšnjega začetka izvajanja noveliranega zakona, za njegovo izvajanje ne predlagamo ustanovitev nove institucionalne oblike, temveč poveritev nalog obstoječemu Javnemu štipendijskemu, razvojnemu, invalidskemu in preživninskemu skladu Republike Slovenije. Natančnejša pravila o izposoji, količini in vrsti računalniške opreme bodo določena z vladno uredbo. Predlagani upravičenci so socialno šibkejši, otroci s posebnimi potrebami, invalidi in upokojenci,« je poglavitno novost predloga noveliranega zakona izpostavila ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh, in nadaljevala, da je spremenjen tudi osnovni koncept določanja ciljnih skupin pri vseh ukrepih za povečanje digitalne vključenosti, s čimer se odpravlja diskriminacija. »Aktualen zakon namreč določa zaokrožene ciljne skupine, ki predstavljajo posamezno skupino prebivalstva (šoloobvezni otroci, dijaki srednjih šol, starejši prebivalci itd.), ne upoštevajo pa specifičnih značilnosti posameznikov znotraj te skupine, denimo njihovega socialnega/dohodkovnega statusa. S predlagano novelo zakona bodo ukrepi bolj ciljno usmerjeni, ažurni in bodo tako tudi bolj učinkoviti. Za doseganje cilja čim širšega digitalnega opismenjevanja predlog novele zakona predvideva tudi razširitev subvencij tudi za širše področje vsebin (npr. tudi izvedbo neobveznih izbirnih vsebin, tehniških dni, digitalnih počitniških tednov), kar pomeni, da bi bili lahko upravičenci tudi lokalne skupnosti ter nevladne organizacije s področja vključujoče informacijske družbe. Dodatno, s predlogom usmerjeno širimo nabor digitalnih vsebin, ki se lahko subvencionirajo z namenom, da zajamemo tudi vsebine, ki so namenjene otrokom s posebnimi potrebami, saj ti predstavljajo eno izmed posebej opredeljenih ciljnih skupin.«

Javna obravnava in medresorsko usklajevanje predlagane novele zakona se bosta zaključila 21. novembra 2022. Predlog novele zakona smo pripravili na podlagi predhodnega medresorskega usklajevanja z resorji, na katerih predlog zakona vsebinsko posega, upoštevali smo tudi predloge sprememb in dopolnitev veljavnega zakona, ki smo jih v zadnjem obdobju prejeli od civilne družbe. Predlog novele zakona naj bi bil tako na Vladi in v Državnem zboru obravnavan še letos.