Skoči do osrednje vsebine

Ministrico obiskal veleposlanik Češke

  • Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo
Na srečanju sta ministrica dr. Emilija Stojmenova Duh in češki veleposlanik Juraj Chmiel spregovorila o češkem predsedovanju Svetu Evropske unije in aktivnostih na področju digitalizacije na nivoju Evropske unije.
Ministrica dr. Emilija Stojmenova Duh in češki veleposlanik Juraj Chmiel pred slovensko in evropsko zastavo

Ministrica dr. Emilija Stojmenova Duh in češki veleposlanik Juraj Chmiel

Češka še mesec in pol predseduje Svetu Evropske unije. V tem času želijo urediti tudi evropske akte, pravila in uredbe na področju digitalizacije ter poročilo o napredku 6. decembra 2022 predstaviti Svetu za promet, telekomunikacije in energijo (angleško Transport, Telecommunications and Energy Council - TTE).

Ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh je na spoznavnem srečanju in pogovoru o češkem predsedovanju Svetu Evropske unije sprejela veleposlanika Češke Juraja Chmiela in namestnika vodje misije Jana Beneša. Nagovorili so Akt o umetni inteligenci, kjer se ministrica zavzema za jasno definicijo umetne inteligence, ki bo razumljiva kar najširšemu krogu prebivalcev Unije. Kot izredno pomembne je ministrica izpostavila tudi Konvencijo Sveta Evrope o umetni inteligenci, Akt o podatkih, predlog za vzpostavitev evropske digitalne identitete (angleško electronic Identification Authentication and Signature - eIDAS), Uredbo o e-zasebnosti, Evropsko deklaracijo o digitalnih pravicah in načelih, program politike za leto 2030 »Digitalno desetletje« in Akt o kibernetski odpornosti.

Veleposlanik je poudaril, da se Slovenija na DESI indeksu na vseh področjih uvršča višje kot Češka, vendar je ministrica izpostavila področje, kjer Češka prednjači in to so digitalne kompetence. Slovenija se namreč na tem področju sooča s precejšnjim razkorakom med na eni strani strokovnjaki za informacijsko tehnologijo in na drugi velikim številom prebivalcev, ki so brez digitalnih kompetenc ali pa imajo zgolj osnovne. Veleposlaniku je ministrica predstavila ukrepe, ki jih Služba Vlade Republike za zmanjšanje tega razkoraka že izvaja, in nekatere, ki so v pripravi.