Skoči do osrednje vsebine

Ministrica zagotovila podporo Zvezi slepih in slabovidnih Slovenije pri zahtevah po večji digitalni vključenosti

  • Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo
Ministrica Službe Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh je na srečanju s predstavniki Zveze slepih in slabovidnih podprla njihove pozive k večji digitalni vključenosti ljudi, ki so zaradi resne okvare vida v slabšem položaju kot večina članov družbe.

Predstavniki Zveze slepih in slabovidnih so v pogovoru z ministrico za digitalno preobrazbo dr. Emilijo Stojmenova Duh in vodjo sektorja za digitalno vključenost Službe vlade za digitalno preobrazbo dr. Tilnom Gorenškom opozorili, da je stanje na področju dostopnosti avdiovizualnih storitev za slepe in slabovidne v Sloveniji še vedno izjemno slabo. Srečanja so se udeležili Matej Žnuderl, predsednik Zveze slepih in slabovidnih Slovenije, Stane Padežnik, član skupščine Zveze in član programskega odbora za invalidske vsebine na RTV Slovenija, ter tajnik zveze Štefan Kušar. Poudarili so, da od avdiovizualnih medijev pri upoštevanju pravic do vključenosti slepih in slabovidnih izstopa zgolj Radiotelevizija Slovenija, pa še ta samo z lastno produkcijo, ostale vsebine s področja kulture in umetnosti ter informativne vsebine pa niso dostopne. Pri tem med drugim želijo od medijev, da omogočijo slepim in slabovidnim tehnično možnost opisovanja slike na računalniških ali mobilnih zaslonih ter branja podnapisov na televiziji med podnaslovljenimi govornimi izseki v tujih jezikih. Predstavniki zveze so tudi opozorili, da ni posluha za njihove pobude na področju spremljanja medijev, zato želijo od države, da zagotovi polno dostopnost pomembnih avdiovizualnih vsebin. Pri tem si želijo tudi zavezo, da bo polna dostopnost redna. Ministrica dr. Emilija Stojmenova Duha jim je pri tem ponudila polno podporo. Dodala je, da so vprašanja, povezana z mediji, v pristojnosti Ministrstva za kulturo.

Udeleženci srečanja pri ministrici so opozorili tudi na ostale težave, ki jih spremljajo v vsakodnevnem življenju, kot je neprimernost zaslonov, s katerimi se srečujejo v javnem življenju (npr. na mestnih avtobusih). Kvaliteta življenja slepih in slabovidnih bi se po besedah predstavnikov zveze izboljšala tudi z razvojem in večjo dostopnostjo govorno-ukaznih modulov, pri čemer ob pomoči države računajo tudi na pozitiven odziv v gospodarstvu, kjer bi bilo potrebno spodbuditi podjetja, da svoje tehnološke rešitve in izdelke prilagodijo tudi slepim in slabovidnim. Želijo predvsem, da bi bile aplikacije, ki so na voljo na mobilnih telefonih in napravah, načrtovane in zasnovane tako, da bi omogočale brezhibno in varno uporabo ter lažjo navigacijo. Pri tem so predstavniki zveze opozorili, da bi bilo potrebno izboljšati Zakon o dostopnosti spletišč in spletnih aplikacij (ZDSMA). Vodja sektorja za digitalno vključenost Službe vlade za digitalno preobrazbo dr. Tilen Gorenšek se je strinjal z njihovimi opozorili in povedal, da je v pripravi novela zakona Zakona o spodbujanju digitalne vključenosti, s katero se bo povečala spletna dostopnost za skupine uporabnikom iz različnih ranljivih skupin. V sklopu tega zakona je namreč načrtovana ustanovitev računalniškega sklada – del računalniške opreme bo namenjen tudi potrebam slepih in slabovidnih.