Skoči do osrednje vsebine

14. zasedanje konference pogodbenic Konvencije o močvirjih

  • Ministrstvo za okolje in prostor
Od 5. do 13. novembra 2022 je potekalo 14. zasedanje konference pogodbenic Konvencije o močvirjih, ki so mednarodnega pomena, zlasti kot prebivališča močvirskih ptic (COP14) imenovane tudi Ramsarska Konvencija. Zasedanje je potekalo v Wuhanu (Kitajska) ter sočasno v Ženevi (Švica). Otvoritvena slovesnost in segment na visoki ravni sta potekala v hibridni obliki z udeležbo povabljenih predstavnikov v Wuhanu in Ženevi, povezanih prek videa. Pogajanja in vsi drugi vidiki COP14 so potekali v živo v Ženevi.
Dvoransko zasedanje
1 / 4

V okviru ministrskega segmenta na visoki ravni 14. konference pogodbenic (COP14) 6. novembra 2022 so ministri in veleposlaniki pogodbenic sprejeli Wuhansko deklaracijo, v kateri je poudarjena vloga in prispevek zdravih mokrišč, kot na naravi temelječih rešitev, k reševanju ključnih planetarnih izzivov kot so podnebne spremembe, upad biotske raznovrstnosti, obvladovanje naravnih nesreč, zagotavljanje pitne vode in drugih ekosistemskih storitev za dobrobit ljudi in planeta.

Pogodbenice so med zasedanjem odločale o številnih predlogih za izboljšanje delovanja in izvajanje konvencije, delovanja regionalnih iniciativ, povezovanju z drugimi mednarodnimi okoljskimi sporazumi in inštitucijami, zlasti pri doseganju podnebnih ciljev, ohranjanju narave in biotske raznovrstnosti, upravljanju z vodami in ter doseganju ciljev trajnostnega razvoja. Delegacija Republike Slovenije je na Ramsar COP14 aktivno sodelovala.

Med pogajanjem je bilo sprejetih veliko pomembnih Resolucij, med drugim Resolucija vezana na morkišča kot rešitve temelječe na naravi, ki je izjemnega pomena za vzpostavitev neposredne povezave med podnebno krizo in mokrišči, spodbujanje podnebnih naložb v mokrišča ter pridobitvijo večjega svetovnega priznanja, da ima ohranjanje, obnova in pametna raba mokrišč ključno vlogo v boju proti podnebnim spremembam, zmanjševanju upada biotske raznovrstnosti ter doseganju ciljev trajnostnega razvoja Agende 2030.

V okviru zasedanja je bila z glasovanjem sprejeta Ukrajinska Resolucija, kot prvi primer, ko se je neka konvencija javno opredelila (negativno) do vojne v Ukrajini in posledične okoljske škode na mokriščih mednarodnega pomena t.i. Ramsarskih lokalitetah.

COP14 je pomemben mejnik za povečevanje ukrepov za mokrišča tudi v luči podnebnega COP27 in prihajajočega COP15 za biotsko raznovrstnostjo, kjer imajo članice konvencije priložnost vnesti kritične predloge za doseganje Pariškega sporazuma, globalnega okvira za biotsko raznovrstnost in ciljev trajnostnega razvoja, ki zadevajo mokrišča.