Skoči do osrednje vsebine

Ministrica na Praškem evropskem vrhu in v Brnu

  • Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo
Ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh se je v četrtek udeležila foruma Praški evropski vrh, ki poteka 10. in 11. novembra 2022 v Pragi. Forum naslavlja področja zelene in digitalne prihodnosti Evropske unije ter njene energetske varnosti in gospodarske odpornosti. Danes se je v Brnu sestala še s strokovnjaki s področja kibernetske varnosti in proizvodnje čipov.

Ministrica dr. Stojmenova Duh je v sklopu foruma Praški evropski vrh nastopila na panelu visokih predstavnikov, kjer je potekala razprava o možnostih vodilne vloge Evropske unije v svetu na področju dvojnega prehoda ter o pomenu enotnega trga 27-erice za spodbujanje zelene in digitalne preobrazbe. Razprave na panelu so se poleg ministrice udeležili Ivan Bartoš, podpredsednik vlade za digitalizacijo in minister za regionalni razvoj Češke republike, Lilyana Pavlova, podpredsednica Evropske investicijske banke, in Monika Ladmanová, vodja predstavništva Evropske komisije Češke republike. Udeleženci panela so se strinjali, da Evropski zeleni dogovor in Digitalno desetletje predstavljata ambiciozne cilje Evropske unije na področju zelene in digitalne preobrazbe, kjer je Evropa lahko in mora biti vodilna v svetu. Zato je treba okrepiti predvsem inovacije, veščine in vlaganja v tehnologije. Ministrica je v svojem nastopu poudarila, da je digitalna preobrazba le pot, ki nas bo pripeljala do cilja. In ta cilj je trajnostni razvoj. Za to pa potrebujemo vodje, ki so predani in pogumni, da od besed preidemo k dejanjem. Praškega foruma, ki je že štirinajsti po vrsti, se udeležuje približno 400 predstavnikov vlad in mednarodnih organizacij, oblikovalcev javnega mnenja ter predstavnikov civilne družbe in gospodarstva v Evropi.

Ob robu foruma se je ministrica srečala z vidnejšimi predstavniki Češke republike. S podpredsednikom češke vlade za digitalizacijo in ministrom za regionalni razvoj Ivanom Bartošem sta govorila o prednostnih nalogah češkega predsedovanja na področju digitalizacije. Ministra sta se strinjala, da bi »vsi morali biti sposobni živeti in delati v digitalnem svetu«.

V četrtek, 10. novembra, ob Svetovnem dnevu znanosti za mir in razvoj se je ministrica dr. Stojmenova Duh sestala tudi s  češko ministrico za znanost in raziskave Heleno Langšádlovó, s katero sta poudarili, da lahko znanost in tehnologija pomembno prispevata k reševanju sodobnih izzivov družbe.

»Porušiti moramo stereotip, da žensk ne zanima tehnologija,« in začeti z aktivnostmi za spodbujanje enakosti med spoloma na digitalnem področju je ministrica izpostavila v pogovoru z neprofitno organizacijo Czechitas, ki na tem področju deluje na Češkem. Prav tako so že začeli pogovore o konkretnem sodelovanju.

Na naslednjem srečanju v Češkem inštitutu za informatiko, robotiko in kibernetiko (češko Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky - CIIRC ČVUT) je pogovor tekel o pomenu prenosa znanja iz raziskovalnih organizacij v industrijo.

V pogovoru podpredsednico Evropske investicijske banke (angleško European Investement Bank - EIB) Lilyano Pavlovo je ministrica dr. Stojmenova Duh predstavila slovenske projekte na področju izgradnje gigabitne infrastrukture, umetne inteligence in podatkovne ekonomije, ki bi potrebovali dodatne finančne spodbude.

Drugi dan obiska Češke republike, 11. novembra, se je ministrica dr. Emilija Stojmenova Duh mudila v Brnu, kjer se je srečala s strokovnjaki tamkajšnje Masarykove univerze, s katerimi so govorili o dobrih praksah, izobraževanju in sodelovanju na področju kibernetske varnosti in proizvodnje čipov. Ministrica je obiskala tudi Nacionalni urad za kibernetsko in informacijsko varnost (češko Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost - NUKIB), kjer se je seznanila s češko zakonodajo in ukrepi na področju kibernetske varnosti. V pogovoru s predstavniki urada je poudarila, da morajo ključni podatki, kot so osebni podatki državljanov, ostati znotraj države.