Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 10. novembra 2022.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 10.42 sta v naselju Brege, občina Krško, trčila osebno vozilo in avtobus. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in opravili pregled terena zaradi morebitnih izteklih motornih tekočin. Reševalci NMP Krško so oskrbeli eno poškodovano osebo in jo prepeljali v UC Brežice.

Izpostava Celje

Ob 6.06 sta na Rimski cesti v Šempetru v Savinjski dolini, občina Žalec, trčili osebni vozili. Gasilci PGE Celje in PGD Šempeter so zavarovali kraj dogodka, oskrbeli ponesrečenca, odklopili akumulatorja, razsvetljevali kraj dogodka ter usmerjali promet.

Ob 17.09 so v bližini Slovenskih Konjic v prepadu opazili osebno vozilo brez voznika, ki je po strmem hribu zapeljalo s cestišča in se približno 120 m pod cesto zaletelo v drevo. Gasilci PGD Slovenske Konjice so zavarovali in osvetlili kraj dogodka, odklopili akumulator in s termovizijsko kamero preiskali območje nesreče.

Izpostava Kranj

Ob 5.23 sta na cesti Šenčur–Spodnji Brnik, občina Šenčur, trčili osebni vozili. Gasilci GARS Kranj so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nudili pomoč reševalcem pri oskrbi poškodovane osebe ter posuli razlite motorne tekočine.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.15 je v naselju Sela pri Pancah, občina Ljubljana, osebno vozilo zapeljalo v potok. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovane osebe.  Na kraju je bila tudi policija.

Izpostava Maribor

Ob 7.17 sta v naselju Zgornja Velka, občina Šentilj, trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Gornja Radgona so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali iztekle tekočine, s tehničnim posegom rešili eno osebo in jo predali reševalcem. Reševalci so dve osebi prepeljali v UKC Maribor.

Ob 9.37 je na Tomšičevi ulici v Mariboru osebno vozilo zapeljalo po strmi klančini in pri tem poškodovalo električni drog, plinsko napeljavo in ograjo stanovanjske hiše. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, pregledali vozilo in opravili detekcijo za morebitno puščanje plina, vendar posebnosti niso zaznali. Nadaljnje postopke so prevzeli dežurni ustreznih služb.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.00 je v križišču Delpinove in Rejčeve ulice v Novi Gorici osebno vozilo zbilo pešca. Gasilca JZ GRD GE Nova Gorica sta zavarovala kraj dogodka in usmerjala promet do prihoda policije. Reševalci NMP Nova Gorica so poškodovanca odpeljali v Splošno bolnišnico v Šempeter pri Gorici.

Izpostava Novo mesto

Ob 8.37 sta v Puščavi, občina Mokronog-Trebelno, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Trebnje in Mokronog so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, usmerjali promet ter pomagali reševalcem in vlečni službi pri odstranitvi vozil. Reševalci NMP Trebnje so na kraju oskrbeli eno osebo in jo prepeljali v SB Novo mesto.

Ob 10.02 je v Soteski, občina Dolenjske Toplice, tovorno vozilo zdrsnilo s ceste in se prevrnilo na streho. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, reševalcem pomagali pri oskrbi in prenosu poškodovanega voznika, s tehničnim posegom vozilo postavili na kolesa, pomagali vlečni službi pri nalaganju vozila in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Reševalci NMP Novo mesto so voznika oskrbeli in ga prepeljali v SB Novo mesto.

Ob 14.58 se je na avtocesti med izvozom Mirna Peč in Trebnje vzhod, občina Mirna Peč, tovorno vozilo zaletelo v odbojno ograjo, se zavrtelo in obstalo na pasu za počasna vozila. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Trebnje so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali razlite motorne tekočine, s tehničnim posegom poravnali odbijače, očistili nanos zemlje in oprali cestišče, dežurni delavci DARS-a pa so poskrbeli za ureditev prometne signalizacije. Tovorno vozilo je v spremstvu policije zapustilo avtocesto. Voznika so na kraju pregledali in oskrbeli reševalci NMP Novo mesto.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 6.23 sta v Tomaški vasi, občina Slovenj Gradec, trčila osebno in kombinirano vozilo. Gasilci PGD Slovenj Gradec so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom odprli vrata vozila, pomagali reševalcem pri oskrbi dveh ponesrečencev, posuli in očistili razlite motorne tekočine ter pomagali policistom in vlečni službi pri odstranitvi vozil s cestišča. Reševalci ZRCK Ravne na Koroškem so ponesrečenca prepeljali v SB Slovenj Gradec.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 18.21 je na Cesti železarjev na Jesenicah v kuhinji na štedilniku gorela hrana. Gasilci GARS Jesenice so preprečili razvoj požara in prezračili stanovanje.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.36 je v naselju Žeje v Ljubljani zagorelo v kuhinji stanovanjske hiše. Gasilci PGD Kozarje in GB Ljubljana so požar pogasili, prostore prezračili in opravili meritve prisotnosti nevarnih plinov v zraku. Zaradi povečane koncentracije ogljikovega monoksida so preko noči vzpostavili naravno prezračevanje dela hiše in odsvetovali uporabo prostorov. Gasilci so dvema osebama, ki sta bila prekomerno izpostavljena dimu in plinu, nudili prvo pomoč z aplikacijo kisika ter ju predali v oskrbo reševalcem NMP Ljubljana. Reševalci so obe osebi oskrbeli in eno prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 3.22 je v naselju Fala v občini Ruše gorel drog električne napeljave. Do prihoda gasilcev je ogenj ugasnil. Gasilci PGD Smolnik, Ruše, in Bistrica ob Dravi so pregledali in nadzorovali kraj dogodka do prihoda dežurne ekipo Elektra Maribor.

Izpostava Novo mesto

Ob 6.57 so v Vavti vasi, občina Straža, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Vavta vas so nadzorovali gorenje saj, hladili dimnik, s termovizijsko kamero pregledali dimnik in okolico ter odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 1.44 so na Ljubljanski cesti v Kamniku gorela tri osebna vozila in kombinirano vozilo. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka, pogasili goreča vozila in odklopili akumulatorje. Na kraju je bila prisotna tudi policija.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.54 je gozdar v bližini Cerja v občini Miren - Kostanjevica naletel na neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in na varno shranila štiri topovske granate skupne mase 57,7 kg, avstrijskega izvora iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 15.59 so v Topolšici v občini Šoštanj gasilci PGD Topolšica nudili pomoč reševalcem pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Ob 16.18 so v Železarski ulici v Štorah gasilci PGD Štore nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Kranj

Ob 2.24 je na Cesti Revolucije na Jesenicah v stanovanju iztekala voda pri grelniku vode. Gasilci GARS Jesenice so s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, zaprli vodovodni ventil in preprečili nadaljnje iztekanje.

Ob 16.20 je v Podbrezjah, občina Naklo, v stanovanjskem objektu počila vodovodna cev. Gasilci PGD Podbrezje so zaprli ventil in posesali izteklo vodo.

Ob 16.55 je v Vrečkovi ulici v Kranju v drugem nadstropju stanovanjskega bloka počila vodovodna cev. Gasilci GARS Kranj so s tehničnim posegom zaustavili iztekanje vode in posesali izteklo vodo.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.03 so v Polju, občina Ljubljana, gasilci PGD Slape-Polje odmašili propust na strehi in posesali vodo v stanovanjski hiši.

Izpostava Maribor

Ob 12.24 je v naselju Zgornja Selnica, občina Selnica ob Dravi, osebno vozilo zdrsnilo s cestišča. Gasilci PGD Selnica ob Dravi so ga s pomočjo vitla izvlekli nazaj na cestišče.

Ob 17.30 se je v naselju Jareninski vrh, občina Pesnica, v stanovanjski hiši nahajala onemogla oseba. Gasilci PGD Jarenina so skozi okno vstopili v hišo in do prihoda reševalcev nudili osebi prvo pomoč.

Izpostava Murska Sobota

Ob 8.28 so na Zvezni ulici v Murski Soboti gasilci PGD Murska Sobota s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in preprečili nadaljnje iztekanje vode.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.53 sta na Delpinovi ulici v Novi Gorici gasilca JZ GRD GE Nova Gorica iz večjega razvodnega jaška izčrpala okoli 10 kubičnih metrov vode, ki se je natekla zaradi tehnične okvare na vodovodu.

Izpostava Postojna

Ob 8.39 so pri naselju Zarečje, občina Ilirska Bistrica, gasilci PGD Ilirska Bistrica iz reke Reke pobrali pivnike, ki so jih zaradi onesnaženja vodotoka postavili dne 8.11.2022.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/