Skoči do osrednje vsebine

V veljavo stopil novi Zakon o elektronskih komunikacijah

  • Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo
Danes je začel veljati nov Zakon o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2), ki prinaša številne ugodnosti za končne uporabnike, gospodarstvo in celotno družbo. Kompleksen sistemski zakon je podlaga za prihodnje projekte na področju pospeševanja procesa digitalizacije Slovenije in strateškega povečanja dostopnosti informacijsko-komunikacijskih tehnologij.

Med najpomembnejšimi prednostmi, ki jih ljudem prinaša nov zakon, je konec zaračunavanj neposrednih stroškov med prenosom telefonske številke od enega k drugemu operaterju. Na podlagi zakona se bo v enem letu vzpostavil tudi sistem javnega obveščanja in opozarjanja, ki bo v primeru naravnih in drugih nesreč omogočal obveščanje in hitro opozarjanje ljudi, ki se nahajajo na prizadetem območju. Najbolj ranljivim skupinam pa bo zakon omogočil dostopanje do posebnih cenovnih opcij in paketov, s katerim bodo imeli zagotovljen hiter in učinkovit dostop do govorne komunikacijske storitve ter do ustreznega širokopasovnega dostopa do interneta.

Zakon bo omogočil nadaljnjo širjenje in povečal možnost uporabe visokozmogljivih omrežij po vsej Sloveniji. To se bo doseglo z zakonskimi določbami o poizvedovanju po tržnem interesu operaterjev za graditev omrežij, ki bodo omogočala prenosno hitrost vsaj 100 Mb/s, in predvideno nadaljnjo uporabo javnih sredstev za graditev visokozmogljivih omrežij na območjih, kjer operaterji nimajo tržnega interesa. Prav tako se z zakonom vzpostavlja pravna podlaga, ki bo s shemami bonov za povezljivost spodbujala dostop prebivalstva do hitrega podatkovnega prenosa podatkov in večje uporabe elektronskih storitev.

Z novim Zakonom o elektronskih komunikacijah se bo okrepila tudi varnost komunikacijskih omrežij in storitev. Obenem pa bo operaterjem zagotovljena večja regulatorna predvidljivost in varnost njihovih investicij, saj se bodo radijske frekvence za brezžične širokopasovne elektronske komunikacijske storitve podeljevale za 20 let namesto dosedanjih 15 let. To bo hkrati tudi podlaga za pričakovano povečanje naložb v peto generacijo mobilnih omrežij 5G.

Služba vlade za digitalno preobrazbo z novim zakonom postaja nosilec urejanja prostora za področje načrtovanja javnih komunikacijskih omrežij in pripadajoče infrastrukture, kar bo prispevalo k poenotenju pogojev za graditev javnih komunikacijskih omrežij v prostorskih aktih in hkrati omogočilo upoštevanje vidika elektronskih komunikacij pri umeščanju večjih gradbenih projektov v prostor.