Skoči do osrednje vsebine

Državni zbor potrdil zaupanje v delo ministrice Fajon

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon je danes predstavila odziv na očitke iz interpelacije, ki so jo ob odpoklicu veleposlanika Toneta Kajzerja vložili poslanci Slovenske demokratske stranke. Državni zbor je z 52 glasovi potrdil zaupanje v delo ministrice Fajon.
ministrica Fajon med interpelacijo

Državni zbor potrdil zaupanje v delo ministrice Fajon | Avtor: Državni zbor

Ministrica Fajon je v celoti zavrnila očitke iz interpelacije. Spomnila je, da se je v Državnem zboru znašla zgolj zato, ker je kot ministrica za zunanje zadeve ravnala tako, kot je ob prevzemu funkcije prisegla, da bo: spoštovala ustavni red, delovala po svoji vesti in za blaginjo Slovenije. "Danes sem tu zaradi dejstva, da sem spoštovala zakonodajo in ukrepala, kot sem bila dolžna ukrepati," je v uvodnem nagovoru povedala ministrica.

Ministrica je ob nastopu v Državnem zboru spomnila na nekatere ključne zunanjepolitične izzive. Po koncu vojne v Ukrajini bo treba vzpostaviti novo varnostno arhitekturo v Evropi. Da bomo v novi realnosti zmanjšali varnostna tveganja, potrebujemo okrepljene in učinkovitejše multilateralne organizacije, kot sta Organizacija združenih narodov (OZN) in Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE). Na novo bo treba definirati odnose med Zahodom in Kitajsko. Tudi razmere v Indo-Pacifiku so poleg Vzhodne Evrope predmet prihodnjih razprav.

"Zagotoviti bo treba trajno energetsko neodvisnost od Rusije in zato diverzifikacijo energetskih virov. Posvetiti se bo treba zelenemu prehodu. Na globalni ravni bomo morali nasloviti oskrbo s hrano in vodo, ki bo zaradi klimatskih sprememb in povečanja števila prebivalstva vse bolj pereče. Vse to so globalni izzivi, s katerimi se bo Slovenija morala bolj intenzivno soočati, še posebej, če bo kot nestalna članica izvoljena v Varnostni svet OZN za obdobje 2024-2025. Čaka nas veliko dela. Zato upam, da ta projekt ne postane predmet razdvajanja, temveč združevanja," je poudarila ministrica.

Ministrica je v svojem nastopu spomnila tudi na zavezo glede profesionalne diplomacije. "Zagotavljam, da se zavzemam za profesionalizacijo diplomacije. Od vseh svojih uslužbencev pričakujem, da bodo delali profesionalno in v interesu države, ne pa v ozkem interesu političnih strank," je dejala ministrica.