Skoči do osrednje vsebine

Udeležba na 13. mednarodnem transportnem sejmu InnoTrans 2022

Udeležba Inšpektorata Republike Slovenije za infrastrukturo na 13. mednarodnem transportnem sejmu InnoTrans 2022 v Berlinu

InnoTrans, sejem transportnih tehnologij, sistemov in vozil, ki poteka vsaki dve leti, je po štirih letih premora med 20. in 23. septembrom 2022 ponovno gostil obiskovalce na sejmišču Messe v glavnem mestu Nemčije. Enega od največjih mednarodnih transportnih sejmov so se udeležili tudi inšpektorja za železniški promet in direktorica Inšpekcije za ceste, železniški promet, žičniške naprava in smučišča. Na sejmu, ki se je osredotočal na temo »trajnostne mobilnosti«  je 2728 razstavljavcev iz Evrope, Afrike, Avstralije, Azije, Severne in Južne Amerike predstavilo 3499 produktov s področja železniških vozil za javni in tovorni promet, gradnje/vzdrževanja železniške infrastrukture in predorov, upravljanje prometa, obdelovanje podatkov, informacije/komunikacije, javnega prevoza ter ostalih storitev, ki olajšajo mobilnost v mestih in javni prevoz naredi bolj trajnosten.

Izstopali so najnovejši trendi digitalnih rešitev vodenja prometa za zagotavljanje varnosti v železniškem prometu in nivojskih prehodih ter obveščanju, inovacije in trajnostne rešitve na področju gradnje in vzdrževanja infrastrukture, energijsko varčnih večsistemskih vlečnih vozilih in garniturah za visoke hitrosti s poudarkom na podnebni trajnosti in sicer vozil s hibridnim pogonom ter konceptna vozila na vodik.

Inšpektor z individualnimi predstavitvami posameznih razstavljavcev v okviru tehničnih tem razvoja, stališč in izkušenj pri obratovanju ter vzdrževanju železniških naprav, ki so vgrajena tudi v slovenskem železniškem omrežju, ohranjanja stik z novostmi. Neposredno pridobljene informacije s trga v tujini o lastnostih naprav in njihovih delov v prvi vrsti služijo k nadgradnji strokovnega znanja, seznanitvi s strategijami razvoja prometa in prometne infrastrukture ter izmenjavi mnenj in znanj, ki so v pomoč tudi pri izvajanju nadzora.