Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Krajčič na Mašunu o Lovišču s posebnim namenom Jelen

Državni sekretar dr. Darij Krajčič se je danes udeležil sestanka na temo delovanja in poslovanja Lovišča s posebnim namenom (LPN) Jelen, katerega skoraj celotna površina sovpada z ekološko pomembnimi območji (99,3 %).
Udeleženci današnjega sestanka na Mašunu

Udeleženci današnjega sestanka na Mašunu

Državni sekretar dr. Darij Krajčič se je z vodjo LPN Jelen Antonom Marinčičem in predstavnikoma Zavoda za gozdove Slovenije pogovarjal o delovanju tega lovišča, ki je tipično dinarsko lovišče, v katerem so glavne vrste divjadi jelenjad, srnjad in divji prašič. Poleg navedenih vrst divjadi pa so v lovišču tudi velike zveri in druge vrste zavarovanih prostoživečih živalskih vrst.  Zaposleni revirni lovci opravljajo vsa biotehniška in biomeliorativna dela, ki so bistvena za upravljanje s prostoživečimi živalmi, saj s tem ustvarjajo ugodne življenjske pogoje za živali, tako da ne povzročajo škod v okolju.

Udeleženci sestanka so državnemu sekretarju predstavili tudi celotno delovanje lovišč s posebnimi nameni, težave ter možnosti za izboljšave.

Območje LPN Jelen meri 27.656 hektarjev (od tega je 27.744 hektarjev lovnih površin), v celoti sovpada z osrednjim območjem življenjskega prostora velikih zveri – rjavega medveda, volka in risa. V zadnjih letih sta LPN Jelen in LPN Medved največkrat vključena v raziskovalne projekte.