Skoči do osrednje vsebine

Še teden dni za oddajo vlog za pomoč gospodarstvu zaradi energetske krize

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je za pomoč gospodarstvu zaradi energetske krize v letošnjem letu zagotovilo 80 milijonov evrov neposredne pomoči za subvencioniranje visokih povišanj cen električne energije in zemeljskega plina ter 32 milijonov evrov ugodnih posojil za zagotavljanje likvidnosti podjetij v času krize. Ministrstvo opozarja gospodarske družbe in druge upravičence do pomoči, da trenutno poteka vlaganje vlog za obe vrsti finančne podpore. Rok za oddajo vlog je tako za neposredno pomoč kot ugodne kredite v torek, 15. novembra.

Upravičenci oddajo vloge za pomoč za subvencioniranje visokih stroškov elektrike in zemeljskega plina na javni agenciji SPIRIT Slovenija, vloge za ugodne kredite pa na Slovenskem podjetniškem skladu.

Javna agencija SPIRIT Slovenija je v enem tednu od odprtja spletne aplikacije za dodelitev nepovratnih sredstev za strošek nakupa električne energije in zemeljskega plina prejela 162 vlog, od tega je 153 vlog za enostavno in 9 za posebno pomoč, v skupni višini 6,4 milijona evrov zaprošene pomoči. V postopku priprave in oddaje v aplikaciji pa je še 1440 vlog (podatek velja na dan 8. 11. 2022, ob 12. uri).

Rok za oddajo vlog se izteče prihodnji torek, 15. 11. 2022, ob 12. uri, ko se bo aplikacija zaprla in oddaja vlog ne bo več možna. SPIRIT Slovenija upravičence poziva, naj podrobno preberejo napotke za pripravo in oddajo vloge, pri tem pa jim je lahko v podporo tudi klicni center za tehnično pomoč.

Slovenski podjetniški sklad (SPS) je v prvi polovici oktobra objavil paket neposrednih krizno likvidnostnih kreditov v skupni višini 32 milijonov evrov, kjer lahko mikro, mala in srednje velika podjetja (MSP) pridobijo hitro in ugodno financiranje v višini od 20.000 do 100.000 evrov na podjetje. Na ta način jim je omogočen enostaven dostop do likvidnostnega financiranja pod ugodnimi pogoji, kot so: nižje zahteve po zavarovanju, nižja obrestna mera (6-mesečni EURIBOR + 0,35 %), ročnost kredita do 60 mesecev, možnost koriščenja moratorija do 6 mesecev z možnostjo podaljšanja do največ 24 mesecev, kredit lahko krije do 100 % vrednosti upravičenih stroškov projekta in je brez stroškov odobritve in vodenja kredita. Upravičenci do prijave na razpis so podjetja (MSP), ki so ustanovljena in so poslovala pred epidemijo virusa covid-19, to je pred 12. 3. 2020.

SPS še vedno sprejema vloge, in sicer vse do torka, 15. 11. 2022 do 14.00 ure.

Dodatne informacije:

· O pomoči gospodarstvu in priporočilih agencije SPIRIT Slovenija za oddajo vloge…

· Razpis za pomoč gospodarstvu zaradi visokih povišanj cen električne energije in zemeljskega plina – elektronska oddaja vlog…

· O ugodnih neposrednih krizno likvidnostnih kreditih SPS so na tej povezavi…

· Razpis za neposredne krizno likvidnostne kredite…