Skoči do osrednje vsebine

Lobnikar na konferenci o informacijski varnosti

Državni sekretar dr. Branko Lobnikar je nagovoril udeležence konference z naslovom Informacijska varnost: Zaupanje v človeka in tehnologijo, ki jo v Portorožu organizira Fakulteta za varnostne vede Univerze v Mariboru in Slovensko društvo za nadzor in preverjanje informacijskih sistemov, slovenski odsek ISACA (angleško Information Systems Audit and Control Association).

Na konferenci poteka dialog med uporabniki, raziskovalci, državnimi organi in gospodarstvom o problematiki in rešitvah informacijske varnosti. Glavna tema razprave je kibernetska varnost.

Dr. Lobnikar je predstavil implementacijo interoperabilnosti. To je projekt povezljivosti informacijskih sistemov Evropske unije na področju meja in vizumov ter policijskega in pravosodnega sodelovanja, azila in migracij. Njegov cilj je izboljšanje pogojev za učinkovit pretok informacij med državami članicami in povečan nadzor meja, migracij, obravnave vlog za mednarodno zaščito ter nudenje večje opore državam članicam v njihovem boju proti kriminalu in terorizmu.

»S projektom Evropska unija odgovarja na aktualne varnostne izzive in želi še kakovostneje zaščititi svoje zunanje meje. V okviru interoperabilnosti bodo tako povezani doslej ločeni informacijski sistemi, vzpostavljena bosta skupni repozitorij identitet in skupni sistem za biometrično identifikacijo,« je dejal dr. Lobnikar. Države članice morajo poleg priprave ustreznih informacijsko-komunikacijskih rešitev prilagoditi tudi poslovne procese, vzpostaviti odgovarjajočo organizacijsko strukturo in prilagoditi nacionalno zakonodajo, da bo s pomočjo interoperabilnosti omogočala ugotavljanje identitete ter preprečevanje, odkrivanje in preiskovanje terorizma in drugih hudih kaznivih dejanj.

»Vsebinska in tehnična implementacija novih informacijskih sistemov in njihovih komponent je v teku, s predvidenim zaključkom celotnega projekta junija leta 2024,« je napovedal državni sekretar. Osrednjo vlogo pri njihovi uvedbi imata Evropska agencija za operativno upravljanje obsežnih informacijskih sistemov s področja svobode, varnosti in pravice (angleško eu-LISA) in Evropska agencija za mejno in obalno stražo (angleško Frontex), države članice in Evropska komisija, pri implementaciji pa sodelujejo tudi druge agencije in Interpol.

Nagovor državnega sekretarja dr. Branka Lobnikarja

Nagovor državnega sekretarja dr. Branka Lobnikarja | Avtor: Fakulteta za varnostne vede

1 / 2