Skoči do osrednje vsebine

Izjava Slovenije glede podaljšanja nadzora na meji s Slovenijo s strani Republike Avstrije

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Republika Avstrija je 11. oktobra 2022 obvestila Evropsko komisijo, parlament in države članice, da za obdobje od 12. novembra 2022 do 11. maja 2023 ponovno podaljša nadzor na notranji schengenski meji z Republiko Slovenijo. Med razlogi navaja povečanje migracijskih tokov, med drugim tudi zaradi vizumskih politik na Zahodnem Balkanu, povečanje sekundarnih migracij zaradi trenutnih razmer na zunanji meji EU ter tudi aktivnosti organiziranih skupin tihotapcev.

Republika Slovenija ocenjuje, da je odločitev Republike Avstrije neutemeljena oziroma da avstrijska stran ni dokazala obstoja nove grožnje varnosti. Sodišče EU je namreč v sodbi v zadevi C-368/20 z dne 26. april 2022 med drugim odločilo, da je trajanje začasnega mejnega  nadzora na podlagi 25. člena Zakonika o schengenskih mejah (resna grožnja javnemu redu ali notranji varnosti v državi članici) največ 6 mesecev. Država članica lahko podaljša začasni mejni nadzor samo v primeru, kadar se sooči z novo resno grožnjo, ki vpliva na njen javni red ali njeno notranjo varnost in ki se razlikuje od prvotno ugotovljene grožnje. Glede na statistične podatke obeh strani je število ilegalnih prehodov meje in vrnjenih oseb nizko in primerljivo številkam iz prejšnjih let, zato po oceni Republike Slovenije ne gre za novo grožnjo.

Republika Slovenija zato pričakuje, da bo Republika Avstrija ukinila izvajanje začasnega mejnega nadzora na meji z Republiko Slovenijo. Pri tem še posebej poudarja pomen vzajemnega sodelovanja držav članic pri soočanju z grožnjami varnosti, kar izhaja tudi iz Zakonika o schengenskih mejah. Na področju varovanja meja lahko čezmejno policijsko sodelovanje učinkovito prispeva k preprečevanju tihotapljenja migrantov.

Republika Slovenija si bo še naprej prizadevala za dosledno izvajanje določb Zakonika o schengenskih mejah, v katerem je uvedba začasnega nadzora na notranjih mejah skrajni ukrep, ki je sorazmeren z grožnjo javnemu redu ali notranji varnosti in časovno omejen.

Republika Slovenija tudi pričakuje, da bo Evropska komisija bolj dosledno ocenjevala utemeljenost začasnih mejnih nadzorov, tudi v luči omenjene sodbe, ter ukrepala skladno s 27. členom Zakonika o schengenskih mejah. V tem smislu Republika Slovenija pozdravlja stališče Evropske komisije, izraženo na zasedanju Evropskega parlamenta 18. oktobra 2022, da navedena sodba jasno določa, da mora biti nadzor na notranjih mejah časovno omejen in sorazmeren z grožnjo, in njeno napoved o ukrepanju v primeru, da države članice ne bodo storile ustreznih korakov v smeri spoštovanja sodbe.