Skoči do osrednje vsebine

Vabilo k ustanovitvi slovenske sekcije MSCA alumni kluba

V Sloveniji že nekaj časa razmišljamo, da bi ustanovili slovensko sekcijo alumni kluba raziskovalk in raziskovalcev, ki so bili ali so še financirani iz ukrepov Marie Skłodowska Curie v evropskih raziskovalnih programih (angleško Marie Sklodowska Currie Actions - MSCA). Skupaj z nekaterimi bivšimi in sedanjimi MSCA raziskovalci sklicujemo iniciativni sestanek za ustanovitev slovenske sekcije MSCA alumni kluba (angleško MCAA chapter).

Evropski raziskovalni projekti Marie Skłodowska Curie Action (MSCA) že vrsto let spodbujajo razvoj odličnih raziskovalnih karier v celi Evropi kot tudi v Sloveniji. Samo v okviru razpisov v Obzorju 2020 je bilo v MSCA projekte vključenih 250 slovenskih raziskovalk in raziskovalcev, medtem ko jih je 220 prišlo na slovenske raziskovalne organizacije.

MSCA raziskovalke in raziskovalci se lahko združujejo v okviru mednarodnega alumni kluba MSCA (angleško Marie Curie Alumni Association - MCAA), ki je mednarodna ne-profitna organizacija s podporo Evropske komisije in deluje na prostovoljnem delovanju članic in članov glede na njihove interese in potrebe v skladu s principi MSCA.

Več o MCAA lahko preberete na uradni spletni strani (v angleščini).

Članice in člani MSCA lahko ustanovijo svoje nacionalne sekcije (angleško chapters) in tako uresničujejo svoje specifične interese in potrebe v svojem lokalnem okolju in se povezujejo z drugimi po celem svetu. V Sloveniji smo lansko leto s skupino sedanjih in bivših MSCA raziskovalk in raziskovalcev sprožili pobudo za ustanovitev nacionalne sekcije MCAA, a zaradi pandemičnih razmer nismo bili najbolj uspešni.

Zato letos na simbolični dan, ki je datum rojstva gospe Marie Skłodowska Curie (7. november 1867), oživljamo pobudo in vas vabimo, da se vključite v priprave za ustanovitev nacionalne sekcije MCAA v Sloveniji. Vabljeni ste vsi sedanji in bivši raziskovalci MSCA, da pomagate oblikovati in izvajati program MCAA v Sloveniji.

Sestanek bo potekal 15. novembra, ob 13.00, na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ), Kotnikova 38, v sejni sobi 503/504, v 5. nadstropju.

Vsi, ki ste zainteresirani za aktivno sodelovanje pri pripravi in ustanovitvi nacionalne sekcije MCAA v Sloveniji, ste vljudno vabljeni na delovni sestanek, kjer se bomo pogovorili o pripravi programa MCAA v Sloveniji. Sestanek bo potekal v angleškem jeziku. Zato ste še posebej lepo vabljeni MSCA raziskovalci iz drugih držav, ki trenutno raziskujete na naših raziskovalnih organizacijah.

Za vse podrobnosti lahko že prej kontaktirane pobudnika ustanovitve:  sebastian.dahle@bf.uni-lj.si in urska.lampe@irris.eu

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport Republike Slovenije podpira ustanovitev alumni kluba MSCA v Sloveniji in si želi sodelovati z vsemi bivšimi in sedanjimi raziskovalkami in raziskovalci MSCA pri različnih aktivnostih v zvezi s promocijo in vlogo načel MSCA v nacionalnem znanstvenoraziskovalnem in inovacijskem sistemu.

Združevanje bivših in sedanjih MSCA raziskovalcev v Sloveniji je zelo pomembno za ohranjanje in razvoj mednarodne kulture znanja ter za medsebojno izmenjavo izkušenj, stališč in znanj, kakor tudi za medsebojno sodelovanje in pomoč mlajšim kandidatom pri prijavah na razpise MSCA v okviru programa Obzorja Evropa in tudi širše. 

Veselimo se srečanja z vami in vas lepo pozdravljamo!

Urška Lampe, Sebastian Dahle in Stojan Sorčan, (nacionalna kontaktna točka MSCA)

Vabilo v angleškem jeziku