Skoči do osrednje vsebine

Ministrsko srečanje držav članic Srednjeevropske pobude o nadaljnji podpori Ukrajini

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar Marko Štucin se je udeležil ministrskega srečanja držav članic Srednjeevropske pobude (SEP), ki ga je v Sofiji gostila predsedujoča Bolgarija. Srečanje je bilo namenjeno razpravi o ruski vojaški agresiji na Ukrajino in širših posledicah vojne, ki ima močan negativen vpliv na vse države članice Srednjeevropske pobude. Ministri in državni sekretarji so izrazili nadaljnjo podporo Ukrajini.
Državni sekretar Marko Štucin na zasedanju

Državni sekretar Marko Štucin na zasedanju | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

Državni sekretar Štucin je na srečanju opozoril na pomen enotnosti vseh članic SEP pri podpori Ukrajini in k pridruževanju politikam EU do Rusije. "Evropa je prišla do kritične točke. Poslati moramo jasna sporočila, na kateri strani zgodovine smo." Državni sekretar Štucin je  pozdravil tudi okrepljen varnostni dialog z Ukrajino. Poudaril je pomen jasnih sporočil, da je prihodnost držav Zahodnega Balkana, Ukrajine in Moldavije v Evropski uniji. Posebej je pozval k podelitvi kandidatskega statusa Bosni in Hercegovini ter vizumski liberalizaciji za Kosovo.

Na srečanju je bila sprejeta skupna izjava, v kateri so udeleženci obsodili rusko agresijo nad članico Srednjeevropske pobude Ukrajino, kar predstavlja ostro kršitev mednarodnega prava in ključno grožnjo splošni varnosti. Med drugim so izrazili solidarnost z Ukrajino in njenim prebivalstvom, podporo suverenosti, neodvisnosti in ozemeljski celovitosti države znotraj njenih mednarodno priznanih meja. Pozvali so k okrepljenemu skupnemu odzivu članic SEP na rusko agresijo proti Ukrajini. V skupni izjavi so prav tako prepoznali vlogo pridružitvenega procesa EU za mir, varnost in stabilnost v Evropi.

Ministri in državni sekretarji so obsodili tudi podporo Belorusije agresiji zoper Ukrajino, zaradi česar so se države SEP odločile za začasno prekinitev pravice do zastopanja Belorusije v srednjeevropski pobudi.