Skoči do osrednje vsebine

Inšpektorat za infrastrukturo na kongresu o prometu in prometni infrastrukturi

Med 26. in 28. oktobrom 2022 je v Portorožu potekal 15. slovenski kongres o prometu in prometni infrastrukturi katerega so se udeležili tudi inšpektorji za ceste in direktorica Inšpekcije za ceste, železniški promet, žičniške naprava in smučišča.
Ekipa IRSI inšpektorjev
1 / 4

Kongres je potekal pod sloganom »Gradimo prometni ekosistem za trajnostno mobilnost« in je presegel dosedanjo prakso parcialnega obravnavanja posameznih podsistemov prometa, saj je s strokovnimi članki, prispevki in okroglimi mizami celovito zajel celoten »prometni ekosistem«, tako na področju vseh vrst prometa kot tudi na področju celotne prometne infrastrukture. Na kongresu so bila strokovno predstavljena in analizirana področja:

  • preteklih in aktualnih cestnih, železniških in drugih prometnih infrastrukturnih projektov (50 let izgradnje avtoceste Vrhnika – Postojna, trenutna gradnja drugega tira med Koprom in Divačo, gradnja druge cevi karavanškega predora, gradnja tretje razvojne osi, gradnja kolesarskih povezav, ter izvedba preostalih investicij v državne ceste in železniško omrežje),
  • trajnostne mobilnosti z vidika dodane vrednostni uporabnikov,
  • digitalizacije v prometu in prometni infrastrukturi,
  • zagotavljanja prometnih storitev z vidika uporabnikov,
  • načrtovanja in gospodarjenja s prometno infrastrukturo,
  • novih tehnologij in novih materialov v prometni infrastrukturi,
  • prometne varnosti. 

Inšpektorat RS za infrastrukturo je tudi strokovno sodeloval na kongresu, saj se je v četrtek 27. 10. 2022 okrogle mize »Učinkovitost nadzora kot dejavnik varnosti in konkurenčnosti« udeležil tudi direktor Inšpekcije za cestni promet Herman Zakrajšek, ki je predstavil problematiko odkrivanja odgovornosti odgovornih in pravnih oseb podjetij, kaznovalno politiko in jasnost ter določnost predpisovanja znakov prekrškov z vidika inšpekcijskih organov, ter aktivno in strokovno sodeloval v končni razpravi in pri zastavljenih vprašanjih s strani udeležencev kongresa. 

Udeležba predstavnikov Inšpektorata RS za infrastrukturo na tovrstnih dogodkih v prvi vrsti služi nadgradnji strokovnega znanja inšpektorjev, hkrati pa je kongres tudi prvovrstna priložnost seznanitve s strategijami razvoja prometa in prometne infrastrukture ter izmenjavi mnenj in znanj med udeleženci.