Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Krajčič na uvodnem posvetu Zadružne zveze Slovenije

Državni sekretar dr. Darij Krajčič je preko video povezave nagovoril zbrane na prvem od petih regijskih posvetov Zadružne zveze Slovenije. Tokratni posvet je bil namenjen Koroški, Savinjsko-Šaleški in Celjski regiji. Na posvetu so predstavniki ministrstva in Agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja predstavili nov Strateški načrt skupne kmetijske politike za programsko obdobje 2023-2027, aplikacijo Sopotnik, subvencijske kampanije v letu 2023 in izplačila za kmete v letu 2022.
Državni sekretar sedi za mizo in gleda v ekran.

Državni sekretar dr. Darij Krajčič. | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

1 / 2

Državni sekretar dr. Darij Krajčič je v uvodnem nagovoru poudaril, da ima zadružništvo v Sloveniji dolgoletno tradicijo, saj je v letošnjem letu praznovalo 150 let delovanja. Dodal je, da imajo zadruge za razvoj kmetijstva v prihodnje velik pomen: »Zadruge in zadružni sistem imajo pomembno vlogo predvsem pri odkupu, pogajanjih, sklepanju dolgoročnih pogodb in naročeni proizvodnji. Poleg tega vzpostavitev kratkih dobavnih verig pomembno vpliva na dvig konkurenčnosti kmetijstva in živilstva«. Dodal je, da bi lahko zadruge delovale tudi kot zbirmi in distribucijski centri za pridelke lokalnih kmetov. Izpostavil je tudi, da so številne krize, ki so kmetijstvo pestile v zadnjih letih dokazale, kako pomembno je nemoteno delovanje prehranskih verig. Pri tem imajo pomembno vlogo predvsem zadruge. 

V nadaljevanju je bil članom zadruge predstavljen tudi Strateški načrt skupne kmetijske politike za obdobje 2023–2027, ki podpira tudi povezovanje v skupine ali organizacije proizvajalcev: »Ekipa je v zadnjih mesecih trdo delala na strateškem načrtu. Veseli me, da je le tega Evropska komisija tudi potrdila. Verjamem, da je narejen v dobro slovenskega kmetijstva, kmetov, okolja in podnebnih sprememb«. Dodal je, da je ključna usmeritev strateškega načrta  trajnostna pridelava hrane na celotnem območju države in povečanje samooskrbe.

Posvet Zadružne zveze Slovenije je pomemben tudi zaradi tega, ker so članom predstavljene številne novosti v kmetijski politiki. Tako jim je bila v nadaljevanju posveta predstavljena aplikacija Sopotnik, subvencijska kampanija v letu 2023 in izplačila za kmete v letu 2022.