Skoči do osrednje vsebine

12 tisoč otrok na delavnicah varne uporabe spleta

  • Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo
Na Službi Vlade Republike Slovenije smo konec meseca oktobra pričeli izvajanje treh projektov, s katerimi želimo dvigniti raven digitalnih kompetenc pri mlajših in starejših generacijah. Pri tem smo se s partnerskimi organizacijami osredotočili na osnovnošolce in srednješolce ter na starejše prebivalce ruralnih območij Slovenije.

Delavnice za osnovnošolce »Varnost na spletu«

Služba Vlade RS za digitalno preobrazbo je v sodelovanju z osnovnošolskim učnim portalom YUNO – tvoja šola za osnovnošolce v času krompirjevih počitnic pripravila pet brezplačnih interaktivnih delavnic Varnost na spletu. Te vključujejo spletni bonton, uporabo socialnih omrežij, spletno nasilje in prepoznavanje lažnih informacij. Vsaka delavnica je sestavljena iz posnete video razlage s pripravljeno predlogo, povzetka ter interaktivnega kviza za preverjanje in utrjevanje usvojenega znanja. Udeležencem so na voljo tudi anonimni vprašalniki, s katerimi lahko preverijo morebitno prekomerno rabo zaslonov, družbenih omrežij in lažje prepoznajo lažne novice. Skozi slednje sledimo problematiki z metodologijo, poenoteno na ravni EU.

Vsak dan se na yuno.si razkrije nova delavnica, obisk pa se iz dneva v dan veča. Zaenkrat so delavnice najvišje število ogledov dosegle v sredo s 4500 ogledi, skupno pa v prvih treh dneh 12000 ogledov. Veseli smo, da lahko najmlajše generacije izobražujemo o izredno pomembni tematiki ter jih ob vstopu v digitalni svet opolnomočimo z vedenjem o prednostih, pasteh ter nasploh o vedenju in komuniciranju v spletnem okolju.

Delavnice so avtorsko delo, pripravljeno s strani strokovnjakov s področja in YUNO pedagogov. Kot vsa gradiva portala YUNO – tvoja šola so tudi ta pripravljena v koraku s časom, v katerem izobražujemo naše otroke, z globokim uvidom v potrebe otrok s posebnimi potrebami (med njimi avtistični spekter, odkrenljiva pozornost in disleksija). Snov je podana jasno in v jeziku, ki ga razumejo osnovnošolci, kar jih opolnomoči pri samostojnem delu.

»V treh dneh smo dosegli 12000 ogledov za delavnice na temo varnosti na spletu za osnovnošolce. Upali smo, da bomo pomagali čim več otrokom in mladim, da se bodo na spletu znali zaščititi. Interes je presegel vsa naša pričakovanja. Pokazali ste zanimanje, mi bomo poskrbeli, da bomo tudi v bodoče izvajali številne projekte za varno, učinkovito in vključujočo digitalno preobrazbo,« je danes povedala ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh.

»Nad odzivom smo, kljub izvedbi med jesenskimi počitnicami, izredno pozitivno presenečeni. Ko smo s pripravo delavnic po YUNO učni metodi pričeli, smo vedeli, da imajo te dodano vrednost. Veseli nas, da smo bili tako s strani Službe Vlade RS za digitalno preobrazbo kot s strani staršev, učencev, z delavnicami o varnosti na spletu prepoznani kot verodostojen vir učnih vsebin. Velik obisk, tudi med počitnicami, potrjuje že znano dejstvo, da tovrstne vsebine doslej v takšni obliki, torej na voljo za uporabo tudi v učilnicah brez stroškov in zunanjih izvajalcev, niso bile prosto dostopne in so še kako zaželene. Znanje varne uporabe spleta je izredno pomembno, izobraževalnih gradiv pa v šolah primanjkuje. Želimo si, da bi s projektom v sodelovanju s Službo Vlade RS za digitalno preobrazbo nadaljevali in s še razširjeno ponudbo vstopili v učilnice šol in projekt ponesli tudi izven meja.« Adriana Yuno, direktorica YUNO – tvoja šola.

Delavnice za srednješolce »Kako obvladati jezik TikToka«

Za srednješolce v času jesenskih počitnic potekajo delavnice »Kako obvladati jezik TikToka«. Udeleženci se učijo, kako uporabiti TikTok za komuniciranje izvirne vsebine, ki so si jo srednješolci sami izbrali. Prav tako osvajajo potrebna znanja za ustvarjanje kakovostne vsebine za TikTok, ki služi kot platforma za delitev dobrih idej in grajenje digitalnih skupnosti. Delavnice potekajo preko platforme Zoom in trajajo eno uro. Srednješolci spoznajo, kako komunicirati o različnih temah, naučijo se napredne montaže in načinov za gradnjo skupnosti TikTok. Predavatelji bodo prav tako podali nasvete o tem, kako biti zabaven in ne žaljiv, kako prepoznati lažne novice ter kako preiti od navdiha do izvedbe idej.

Mobilni heroji v sodelovanju s socialnim podjetjem Simbioza

Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo je s skupaj s socialnim podjetjem Simbioza 25. oktobra začela z izvajanjem projekta Mobilni heroji. V okviru projekta starejšim prebivalcem v ruralnih okoljih s pomočjo mobilne enote socialnega podjetja Simbioza nudimo usposabljanja in krepitev osnovnih digitalnih kompetenc za (varno in samostojno) uporabo informacijsko-komunikacijskih tehnologij. Individualna podpora na terenu je starejšim v veliko pomoč pri spoznavanju in varni uporabi digitalnih orodij. V prvem tednu je potujoča učilnica obiskala pet lokacij (Tržišče, Brestanica, Jesenice, Medvode in Pirniče), delavnic pa se je doslej udeležilo 70 posameznikov.