Skoči do osrednje vsebine

Evropski ministri o geostrateškem pomenu trgovine, digitalni trgovini in trgovinskih odnosih med EU in ZDA

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
V času od 30. do 31. oktobra 2022 je v Pragi potekalo neformalno srečanje trgovinskih ministrov v okviru Sveta za zunanje zadeve. Ministri so razpravljali o geostrateškem pomenu trgovine, trgovinskih sporazumih, digitalni trgovinski politiki Evropske unije (EU) ter konkretno o trgovinskih odnosih med EU in Združenimi državami Amerike (ZDA). Slovensko delegacijo je vodila mag. Tanja Strniša, pooblaščeno veleposlanica Republike Slovenije v Češki republiki.

Slovensko delegacijo je vodila mag. Tanja Strniša, pooblaščeno veleposlanica Republike Slovenije v Češki republiki.

Prvi dan je potekala razprava o aktualnih trgovinskih vprašanjih, v kateri je sodeloval Bernd Lange, predsednik Odbora za mednarodno trgovino (angleško Committee on International Trade – INTA) pri Evropskem parlamentu ter izvršna direktorja LINET Group in Phonexia. Uvodni govor sta imela Jozef Síkela, Minister za industrijo in trgovino Češke republike in podpredsednik Evropske komisije (EK) Valdis Dombrovskis. Poudarek razprave je bil na sodelovanju institucij EU s podjetji, zlasti z majhnimi in srednje velikimi podjetji, ki se pri mednarodni trgovini spopadajo s številnimi procesnimi ovirami (obdavčenje, procesi pridobivanja dovoljenje, zahteve po lokalnem večinskem lastništvu in drugo). EU si zato prizadeva za vzpostavitev enotnih standardov in pravil na bilateralni in multilateralni ravni. To bo zagotovilo predvidljiv okvir za nemoteno trgovino blaga in varen ter zaupanja vreden pretok podatkov.

Naslednji dan so ministri za trgovino razpravljali o geostrateškem pomenu trgovine, zlasti v povezavi z rusko agresijo v Ukrajini. Zasedanje je vodil Jozef Síkela, Minister za industrijo in trgovino Češke republike. Po besedah Dombrovskisa ima trgovinska politika pomembno vlogo pri premagovanju globalnih izzivov. Ključna je za diverzifikacijo dobavnih verig in s tem zmanjšanje odvisnosti od avtoritarnih režimov. Istočasno lahko trgovinska politika prispeva tudi k zagotavljanju boljšega dostopa EU do surovin. Trgovino morajo zaznamovati odprtost, trajnost in medsebojno spoštovanje. Poudaril je tudi podporo Ukrajini. EU si prek trgovinske politike prizadeva, da bi podprla Ukrajino (začasna ustavitev omejevalnih ukrepov, dostop do enotnega trga in drugo), pri čemer so ga v razpravi podprle tudi države članice.

Področje digitalne trgovine se hitro razvija in je pomembno za industrijo in trgovino EU. Poseben pomen ima pretok podatkov. Razprava se je osredotočala o možnih pristopih na tem področju, kjer  s svojimi ambicioznimi pravili digitalne trgovine izstopajo indo-pacifiške države. Potrebno je pospešiti večstranska  pogajanja o e-trgovini v okviru skupne pobude (angleško E-commerce Joint Statement Initiative - JSI) v Svetovni trgovinski organizaciji (angleško World Trade Organization – WTO). EU si želi zagotoviti vodilno vlogo na področju digitalne trgovine na bilateralni in multilateralni ravni (WTO).

Na delovnem kosilu je potekala neformalna izmenjava mnenj s trgovinsko predstavnico ZDA, Katherine Tai. Dombrovskis je izpostavil ameriški Zakon o zniževanju inflacije (angleško Inflation Reduction Act – IRA), ki vsebuje finančne spodbude z namenom pospešitve zelenega prehoda ZDA na nizkoogljično gospodarstvo in pospešitve njihovega ukrepanja za boj proti podnebnim spremembam. Čeprav je IRA pomemben za ameriška podjetja, pa so določbe zakona za podjetja iz EU škodljive, saj izkrivljajo trg in so neskladne s pravili WTO. S podporo držav članic se je zavzel za izvzetje EU iz zakona. Države članice so poleg tega izpostavile situacijo z dodatnimi carinskimi dajatvami na uvoz določenih izdelkov iz jekla in aluminija. Izrazile so tudi željo po konkretnem dogovoru o nadaljnjem delu za globalno ureditev področja trajnostnega jekla in aluminija.

Ameriška trgovinska predstavnica Tai se je v svojem nagovoru dotaknila tudi zakona IRA in dejala, da je to za ameriška podjetja edina zakonodaja povezana s podnebjem in prehodom na nizkoogljično gospodarstvo. Dejala je, da se je seznanila s stališči EU. Pojasnila je tudi, da je nedavna ustanovitev posebne delovne skupine na ravni Bele hiše dokaz, da je EU za ZDA pomemben partner.