Skoči do osrednje vsebine

Podeljeni nagradi Svetovne organizacije za intelektualno lastnino

Nagradi sta bili podeljeni v okviru 15. Mednarodne konference za prenos tehnologij, katere glavni organizator je Center za prenos tehnologij in inovacij na Institutu Jožef Stefan. Namen nagrad je slovenska podjetja spodbuditi, da okrepijo sodelovanje z javnimi raziskovalnimi organizacijami. Kot dobro prakso želijo izpostaviti tista podjetja, ki v svojem poslovanju nenehno in metodološko uporabljajo sistem intelektualne lastnine.
Prejemnik nagrade Svetovne organizacije za intelektualno lastnino IP Enterprise Trophy Matjaž Žagar, Elan d. o. o., Ana Krstov, Urad za intelektualno lastnino, mag. Leon Korošec, Elan, d. o. o.

Prejemnik nagrade Svetovne organizacije za intelektualno lastnino IP Enterprise Trophy Matjaž Žagar, Elan d. o. o., Ana Krstov, Urad za intelektualno lastnino, mag. Leon Korošec, Elan, d. o. o. | Avtor: Marjan Verč, IJS

Ocenjevalna komisija, ki so jo sestavljali Alojz Barlič iz Urada za intelektualno lastnino, Nina Urbanič iz Slovenskega podjetniškega sklada ter Christoph Kempf iz Tehnološkega inštituta v Karlsruheju, je izbrala prejemnike nagrad »WIPO Medal for Inventors« in »WIPO IP Enterprise Trophy« na podlagi dela kandidatov v preteklih desetih letih.

WIPO nagrado »Medal for Inventors« podeljuje kot priznanje raziskovalcem na slovenskih javnih raziskovalnih organizacijah, ki s patentno zaščitenimi izumi prispevajo k razvoju in blagostanju slovenskega gospodarstva ter družbe. Nagrado je letos prejel prof. dr. Miran Mozetič, raziskovalec z Odseka za tehnologijo površin Instituta Jožef Stefan, izumitelj s številnimi podeljenimi mednarodnimi patenti ter soustanovitelj podjetja Plasmadis, plazemska diagnostika in sistemi, d. o. o. Njegovo delo je vplivalo tudi na ustvarjena nova delovna mesta.

Namen nagrade »IP Enterprise Trophy« pa je spodbujanje slovenskih podjetij k še bolj sistematični rabi sistema intelektualne lastnine, sodelovanju z javnimi raziskovalnim organizacijami ter metodični uporabi intelektualne lastnine pri svojem poslovanju. Nagrado je letos prejelo podjetje Elan, d. o. o. za dosežke na področju inovativnosti v zadnjih desetih letih, za aktivno sodelovanje z raziskovalnimi organizacijami in umestitvi številnih novih proizvodov z zaščiteno intelektualno lastnino na trg. Njihovi izdelki imajo ustrezno intelektualno patentno zaščito in se promovirajo na različnih sejmih in dogodkih po svetu. Z različnimi institucijami in klubi so povezani skozi programe družbene odgovornosti in imajo implementiran program trajnostnega razvoja ter nižanja ogljičnega odtisa. Med svojimi zaposlenimi nenehno in konceptualno vzpodbujajo kreativnost in inovativnost.