Skoči do osrednje vsebine

Ne razumemo namena in potrebe po napovedovanju stavkovnih aktivnosti Visokošolskega sindikata

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Igor Papič ter državni sekretar na Ministrstvu za javno upravo Urban Kodrič sta na današnji novinarski konferenci podala nekaj pojasnil v zvezi z včerajšnjimi navedbami Visokošolskega sindikata Slovenije.
Minister dr. Igor Papič in državni sekretar Urban Kodrič za govornico na novinarski konferenci.

Minister dr. Igor Papič in državni sekretar Urban Kodrič z Ministrstva za javno upravo (desno). | Avtor: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport

»Ne razumemo namena in potrebe po napovedovanju stavkovnih aktivnosti Visokošolskega sindikata. Eden od očitkov je tudi, da z odpravo plačnega stropa in uvedbo četrtega naziva v šolstvu stihijsko posegamo v plačni sistem. Vlada se je zavezala, da bo vse dogovore prejšnjih vlad, ki so bili sklenjeni s sindikati, uresničila. Eden od teh dogovor je tudi odprava plačnega stropa in uvedba četrtega naziva v šolstvu,« je pojasnil državni sekretar Kodrič. Poudaril je, da pogajanja s sindikatom visokega šolstva niso prekinjena in da so že določeni datumi za naslednji krog pogajanj.

Da pogajanja v visokošolskim sindikatom potekajo, je izpostavil tudi minister dr. Papič. »Zadnji sestanek smo imeli pred enim tednom, dogovorjen je termin novega sestanka. Zato sem s presenečenjem prebral napoved zaostrovanja stavkovnih zahtev. Moja ocena je, da se vsebinsko glede zahtev ne razhajamo, dilema je le, kako učinkovito te zahteve zapisati,« je dejal minister. Obstaja več možnosti; sindikat vztraja pri spremembi kolektivne pogodbe, lahko pa se to bolj celovito uredi tudi v krovni zakonodaji, kar bi zahtevalo več časa, ena od možnosti so tudi pogajanja o novi štiriletni pogodbi za financiranje visokega šolstva, ki se začnejo drugo leto.

Videoposnetek novinarske konference si lahko ogledate na spletni strani YouTube.