Skoči do osrednje vsebine

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik obiskala Slovensko filantropijo

Na Slovenski filantropiji, Združenju za promocijo prostovoljstva je danes potekalo spoznavno delovno srečanje ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik in direktorja Slovenske filantropije Francija Zlatarja. Srečanja se je udeležil tudi državni sekretar Jure Trbič, strokovni sodelavci Ministrstva za javno upravo in predstavniki filantropije.

Sogovorniki so izmenjali mnenja glede priprave nove Strategije razvoja prostovoljstva nevladnih organizacij do leta 2028 ter s tem povezanim financiranjem, beseda pa je tekla tudi o problematiki dolgotrajnih postopkov na področju tujcev ter o tem, kako v skladu z zakonodajo urediti nezgodno zavarovanje za prostovoljce za čas opravljanja njihovega prostovoljskega dela, če se to opravlja v pogojih, ki pomenijo nevarnost za zdravje ali življenje prostovoljca.

Direktor Slovenske filantropije Zlatar je v pogovoru pozdravil napoved, da je ministrstvo pripravilo razpis za mentorske sheme, ki je namenjen prostovoljstvu ter načrtovanje razpisa za spodbujanje profesionalizacije nevladnih organizacij.

V zvezi s problematiko dolgotrajnih postopkov na področju tujcev pa je bilo poudarjeno, da upravne enote izvajajo področno zakonodajo različnih ministrstev, v tem primeru predvsem Ministrstva za notranje zadeve in Ministrstva za delo, družino, enake možnosti in socialne zadeve. Ob tem je ministrica poudarila, da so v pripravi kratkoročni, srednjeročni in dolgoročni ukrepi. »Eden od ukrepov je bil, da smo prevedli navodila za tujce v jezike, ki jih razumejo, sledi usposabljanje uslužbencev upravnih enot, glede rabe zakonov materialnega kot tudi procesnega prava, pri dolgoročnih ukrepih pa bo potreben poseg v materialno zakonodajo, ki opredeljuje pravila, ki se nanašajo na vlaganje in reševanje vlog, pri čemer bomo skušali olajšati zadeve, postopke očistiti ter jih tudi digitalizirati, saj se je število vlog na tem področju izredno povečalo,« je povedala ministrica.

Ministrica je v izjavi za medije poudarila, da je bil s strani vlade imenovan Svet za spodbujanje razvoja prostovoljstva, prostovoljskih in nevladnih organizacij, katerega prva seja naj bi bila v novembru. »Na seji bo predstavljena časovnica in način dela, kako pristopiti k pripravi dveh strategij: Strategije za nevladni sektor in Strategije za prostovoljstvo, saj želimo, da imata nevladništvo in prostovoljstvo enakovredno pozicijo,« je dejala ministrica. Tako predstavniki Slovenske filantropije kot tudi ministrstva so se na srečanju dogovorili, da bodo pri nastanku strategij konstruktivno sodelovali.

Slovenska Filantropija deluje že 30 let in je koordinatorica Slovenske mreže prostovoljskih organizacij. V mrežo je vključenih več kot 1.800 prostovoljskih organizacij in organizacij s prostovoljskim programom. Mreža prostovoljskih organizacij se sofinancira tudi s pomočjo Sklada za razvoj nevladnih organizacij, ki ga upravlja Ministrstvo za javno upravo in je namenjen financiranju projektov, programov horizontalnih mrež in regionalnih stičišč ter krepitvi nevladnega sektorja. Organizacije lahko, če izpolnjujejo pogoje, pridobijo omenjena sredstva na javnih razpisih. Na zadnjem javnem razpisu za podporno okolje za obdobje od 2019 do 2023 je filantropija prejela 435.538,28 evrov sredstev, ki so namenjena krepitvi kapacitet prostovoljskih organizacij za razvoj kakovostnega prostovoljstva, razvoj organizacijske strukture prostovoljskih organizacij, pridobivanje in širjenje znanj ter veščin s področja prostovoljstva, izvedbo izobraževanj za prostovoljce, mentorje in organizatorje prostovoljstva, spodbujanje razvoja na različnih področjih, sodelovanje z ministrstvi pri vzpostavljanju strategij in preoblikovanju zakonodaje na vseh področjih njihovega delovanja.