Skoči do osrednje vsebine

Arhiv Republike Slovenije je prejemnik dveh listin za vpis na Unescovo Nacionalno listo Spomin sveta

V Narodni in univerzitetni knjižnici v Ljubljani je bila 27. oktobra 2022 slavnostna podelitev listin ustanovam za izbrane enote dokumentarne dediščine za vpis Nacionalno listo Spomin sveta za leto 2022.

Unescov program Spomin sveta (ang. Memory of the World) je prvenstveno namenjen popularizaciji, poznavanju, pa tudi varovanju pisne kulturne dediščine, ki se hrani v arhivih, knjižnicah in muzejih. Nacionalni odbor Spomina sveta sestavljajo strokovnjaki treh področij oziroma strok: to je arhivov, knjižnic in muzejev, z dodanimi predstavniki Ministrstva za kulturo ter Urada za Unesco. Odbor je na osnovi razpisa v letu 2021 in prejetih kandidatur z vseh treh področij  kulture (skupaj 80 predlogov) izbral deset enot za vpis na Nacionalno listo Spomin sveta. Seznam vseh enot dokumentarne dediščine je objavljen na spletni strani Odbora (v okviru spleta NUK).

Arhiv Republike Slovenije je prejemnik dveh listin, in sicer za Serijo listin grofov Celjskih, 1262–1456, ter Korespondenco Primoža Trubarja in drugih protestantskih piscev, druga polovica 16. stoletja.