Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon na III. srečanju zunanjih ministrov EU – CELAC o nujnosti sodelovanja pri soočanju z globalnimi izzivi

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Ministrica Tanja Fajon se je v Buenos Airesu udeležila III. srečanja zunanjih ministrov Evropske unije in držav Skupnosti latinskoameriških in karibskih držav (angleško Community of Latin American and Caribbean States - CELAC). Ministri so poudarili pomen rednega dialoga na visoki ravni med EU in CELAC ter razpravljali o trajnostnem razvoju po pandemiji covida-19, inovacijah, podnebnih spremembah, digitalizaciji, varnosti, krepitvi demokracije in zaščiti človekovih pravic.

Tokratno srečanje zunanjih ministrov EU-CELAC poteka pod naslovom "Obnova dvo-regionalnega povezovanja za krepitev miru in trajnostnega razvoja". "Sodelovanje med EU in Latinsko Ameriko ter Karibi (LAK) temelji na skupnih vrednotah, zgodovinski povezanosti in mnogih sorodnih stališčih. Regiji sta zelo pogosto partnerici v multilateralnem okolju, kar je izjemnega pomena tudi za krepitev na pravilih temelječega mednarodnega reda. Partnerstvo EU z LAK je geostrateško pomembno," je na srečanju dejala ministrica Fajon. Poudarila je, da je zaradi ruske agresije nad Ukrajino prizadet praktično ves svet, pri čemer Slovenija ostaja zanesljiv partner, ki si prizadeva za mir.

Ministri so poudarili pomen sodelovanja tako na dvostranski kot regionalni ravni. To se ob aktualnih izzivih, s katerimi se sooča mednarodna skupnost, kaže tudi pri iskanju rešitev v mednarodnih organizacijah. "Za naslavljanje globalnih vprašanj, kot so zagotavljanje zdravstvene oskrbe v boju s pandemijo, prehranska in energetska varnost ter vplivi podnebnih sprememb, so izmenjave izkušenj, skupno iskanje rešitev in dialog še posebej dragoceni," je povedala ministrica, pri tem pa poudarila možnosti okrepljenega sodelovanja na področju znanja, znanosti in izobraževanja.

Ministri so se z namenom okrepitve dialoga med državami na različnih ravneh dogovorili za aktivnosti na visoki ravni v naslednjih mesecih, med drugim na področju digitalizacije in umetne inteligence. Slovenija je tudi pobudnica dogodka, ki bo potekal decembra 2022, ob obletnici zagona digitalnega spletišča za razvoj z Latinsko Ameriko in Karibi. Ministri so se strinjali, da bodo okrepljeni stiki in aktivnosti vodili k ponovnemu srečanju voditeljev držav prihodnje leto in krepitvi sodelovanja.

EU ima z veliko večino držav regije LAK že sklenjene trgovinske in pridružitvene sporazume, ki imajo pomembno vlogo pri krepitvi gospodarskih vezi, pa tudi prizadevanjih na področju trajnostnega razvoja. Ko bo sklenjen še sporazum EU z Mercosur, ki ga sestavljajo Argentina, Brazilija, Paragvaj in Urugvaj, ter ko bosta posodobljena sporazuma s Čilom in Mehiko, bo imela EU celovite sporazume s skoraj celotno regijo LAK.

Ob robu srečanja se je ministrica Fajon dvostransko srečala tudi s številnimi kolegi iz latinskoameriških in karibskih držav. Med drugim z zunanjimi ministri Čila, Kolumbije, Dominikanske republike, Paname, Paragvaja, Kostarike, Kube, Ekvadorja, Gvatemale, ter z drugimi visokimi predstavniki držav regije. Ministrica je sogovornikom predstavila tudi kandidaturo Slovenije za nestalno članstvo v Varnostnem svetu Organizacije združenih narodov za obdobje 2024-2025. Z zunanjima ministroma Paname in Paragvaja pa je ob tej priložnosti v imenu Slovenije podpisala Memoranduma o sodelovanju med zunanjima ministrstvoma.