Skoči do osrednje vsebine

Izvedba glasovanja o zakonodajnih referendumih

Glasovanje bo potekalo na Veleposlaništvu Republike Slovenije v Beogradu v nedeljo, 27. novembra 2022 med 9.00 in 17.00 uro.

Državni zbor Republike Slovenije je sprejel Odlok o razpisu zakonodajnega referenduma o Zakonu o spremembah Zakona o vladi Republike Slovenije. Odlok o razpisu zakonodajnega referenduma o Zakonu o spremembah Zakona o dolgotrajni oskrbi in Odlok o razpisu zakonodajnega referenduma o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o Radioteleviziji Slovenija.

Pred izvedbo referenduma volivci izseljenci ne bodo prejeli obvestila po uradni dolžnosti, temveč imajo možnost, da se odločijo bodisi za glasovanje na Veleposlaništvu v Državi stalnega prebivanja, bodisi po pošti iz tujine, če to pravočasno oziroma najpozneje do 11. novembra 2022 do 24. ure po slovenskem času, sporočijo Državni volilni komisiji.

Volivci, ki so v tujini le začasno (zdomci) lahko glasujejo po pošti iz tujine ali na Diplomatsko konzularnih predstavništvih z vzpostavljenim voliščem, če to pravočasno, to je do 11. novembra 2022 do 24. ure po slovenskem času, sporočijo Državni volilni komisiji.

Volivci izseljenci, ki bodo na dan glasovanja v Republiki Sloveniji, lahko glasujejo tudi  na posebnem volišču na sedežu okrajne volilne komisije (na tako imenovanem volišču "omnia"), če o tem najpozneje do 23. novembra 2022 do 24. ure po slovenskem času obvestijo Državno volilno komisijo.

Vloge za glasovanje po pošti iz tujine, na diplomatskem predstavništvu ali konzulatu z vzpostavljenim voliščem ali na tako imenovanem volišču "omnia", lahko volivci oddajo preko portala E-Uprava in sicer z e-identiteto ali brez e-identitete.

Vloge z e-identiteto in brez e-identitete za vse referendume in prej navedene oblike glasovanja bodo objavljene na portalu E-uprave.