Skoči do osrednje vsebine

Znani zmagovalci dvodnevnega maratona inovacij na področju demence

  • Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo
Pretekli konec tedna je ministrica dr. Emilija Stojmenova Duh skupaj z zdravstvenim ministrom dr. Danijelom Bešičem Loredanom odprla dvodnevni mednarodni hackathon Demenca - naš skupni izziv v organizaciji farmacevtskega podjetja Roche. Med petindvajsetimi ekipami iz šestnajstih držav so prva tri mesta zasedli slovenski udeleženci. Prvo nagrado si je prislužila ekipa s personaliziranimi mesečnimi »naredi si sam« paketi za pomoč oskrbovalcem dementnih oseb.
Ekipi, ki sta zasedli prvo in drugo mesto na hackathonu Demenca - naš skupni izziv

Ekipi, ki sta zasedli prvo in drugo mesto na hackathonu Demenca - naš skupni izziv | Avtor: Giacomo Lucchini, Creative Storm & Tranformation Lighthouse

V soboto so udeleženci hackathona Demenca - naš skupni izziv po nagovoru ministrice za digitalno preobrazbo dr. Emilije Stojmenove Duh, ministra za zdravje dr. Danijela Bešiča Loredana in drugih soorganizatorjev dogodka začeli reševati izzive, ki jih prinaša demenca. Ministrica je poudarila, da moramo pri iskanju rešitev za družbo, ki jo zaznamuje demenca, v prvi plan zmeraj postaviti človeka in pristop prilagoditi tako izzivom kot čustvom prizadetih oseb.

Kar 25 ekip, ki so bile sestavljene 101 tekmovalca iz 16 držav, je iskalo rešitve za tri skupine: osebe z demenco, oskrbovalce oseb z demenco in demenci prijazno občino. Rešitve so segale od tehnoloških do družbeno-aktivacijskih.

Žirijo je najbolj prepričala ekipa Copatki, ki želijo s personaliziranimi mesečnimi »naredi si sam« paketi zagotoviti oskrbovalcu pomoč v obliki aktivnega preživljanja prostega časa z osebo z demenco. Drugo mesto je zasedla ekipa Mindy, ki je oblikovala personalizirano aplikacijo za optimizacijo opravljanja nalog oskrbovalcev, ki se osredotoča na skupnost, povezovanje in sodelovanje. Tretje mesto je pripadlo ekipi Hippocampus, ki je razvila spletno platformo za lažjo prijavo v slovenske domove za starejše. Ekipa želi tako pospešiti ustrezno zdravljenje demence, saj tudi čakalne dobe v domovih za starejše povzročajo izgubo dragocenega časa pri zdravljenju te bolezni. Tekmovalci, ki so zasedli prva tri mesta, so prejeli denarno nagrado v višini 6900 evrov. 

Udeleženci so se strinjali, da so zmagovalci vsi, saj s tem dogodkom družbi prenašamo sporočilo o potrebi ozaveščanja, pogovora in sodelovanja pri iskanju rešitev za prihodnost starejših, svojih staršev in nas samih.

Poleg Službe Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo, Ministrstva za javno upravo, farmacevtskega podjetja Roche so pri projektu sodelovali tudi občina Kranj, združenje Spominčica - Alzheimer Slovenija in podjetje Oracle.