Skoči do osrednje vsebine

Ministrica na Svetovnem gospodarskem forumu o nujnosti sočasne zelene in digitalne preobrazbe

  • Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo
Ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh je na Svetovnem gospodarskem forumu v Ženevi poudarila, da moramo zeleno in digitalno preobrazbo nujno izvajati sočasno. Pri tem dvojnem prehodu je kot izjemno pomembno izpostavila široko sodelovanje v celotni družbi in na evropski ravni. »Politične, gospodarske, zdravstvene in energetske krize, s katerimi se soočamo, so priložnost za pozitivne spremembe v družbi, ki jih lahko s pomočjo tehnologij uvedemo hitreje in bolj kvalitetno,« je še opozorila ministrica.
Ministrica na panelu Svetovnega gospodarskega foruma v Ženevi

Ministrica na Svetovnem gospodarskem forumu v Ženevi

Ministrica dr. Stojmenova Duh je v torek, 25. oktobra 2022, na uvodnem panelu z naslovom »Partnerstvo za digitalni prehod« izpostavila ključno vlogo države pri zagotavljanju predvidljivega regulatornega in investicijskega okolja za podjetja. Pri tem je kot primer navedla nedavno sprejeti Zakon o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2), ki bo med drugim omogočil dodelitev radijskih frekvenc za zagotavljanje brezžičnih širokopasovnih elektronskih komunikacijskih storitev za 20 in ne več 15 let kot doslej. Dodala je, da lahko podjetjem na področju digitalne preobrazbe vlada pomaga tudi z zagotavljanjem ustreznih kadrov in s sofinanciranjem razvojnih projektov. Prav tako je predstavila projekta izgradnje podatkovnega centra v Mariboru in uporabe Interneta svari (IoT) z namenom izboljšanja energetske učinkovitosti v stavbah državne uprave, ki sta odlična primera zelenega in digitalnega prehoda ter krožnega gospodarstva. »Pri vseh projektih moramo zagotoviti, da digitalne tehnologije ne bodo porabile več energije, kot je prihranijo,« je zaključila.

Ob robu dogodka se je ministrica srečala z izvršnim direktorjem Svetovnega gospodarskega foruma Mirekom Duškom in mu predstavila projekt vzpostavitve Observatorija OECD za umetno inteligenco, s katerim bomo merili vpliv umetne inteligence na družbene procese. Observatorij bodo lahko z ustreznimi nadgradnjami uporabili tudi drugod, s čimer se bo slovenska tehnologija širila v druge države in okolja. Govorila je tudi s predstavniki organizacije za znanstveno in diplomatsko predvidevanje (GESDA), natančneje z Michaelom Møllerjem, članom upravnega odbora in predsednikom diplomatskega foruma, Martinom Müllerjem, izvršnim direktorjem za prepoznavanje znanstvenih trendov, in Maricelo Muñoz, direktorico strateških partnerstev. Strinjali so se, da bodo »napredna umetna inteligenca in ostale tehnologije, s katerimi znanstveniki napovedujejo rešitve v prihodnosti, v pomoč pri sprejemanju odločitev v sedanjosti.« Na bilateralnem srečanju z Amandeepom Gillom, tehnološkim odposlancem generalnega sekretarja Združenih narodov, sta z ministrico spregovorila o pomembnosti podatkov pri uresničevanju ciljev trajnostnega razvoja Združenih narodov, ministrica pa je predstavila aktivnosti Slovenije na področju podatkovne politike. Z Evo Kaili, poslanko in podpredsednico Evropskega parlamenta, je pogovor tekel o etični uporabi umetne inteligence in evropski vlogi na področju odprtih podatkov, dotaknili pa sta se tudi boja proti lažnim novicam in enakosti spolov.