Skoči do osrednje vsebine

Minister Jevšek in župani Posavja o možnostih črpanja evropskih sredstev

  • Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko
Minister za razvoj in evropsko kohezijsko politiko dr. Aleksander Jevšek se je udeležil seje Razvojnega sveta regije Posavje, ki je potekala na Gradu Sevnica. Razprava z župani posavskih občin je tekla predvsem o črpanju evropskih sredstev v prihajajočem programskem obdobju.

»Potem ko smo v Sloveniji dosegli dogovor o programu evropske kohezijske politike, ga bomo kmalu tudi uradno posredovali v Bruselj. Po predvideni časovnici bo program, težak 3,2 milijarde evrov, sprejet do konca leta, prve razpise pa lahko pričakujemo spomladi 2023,« je povedal minister Jevšek in se zahvalil vsem, ki so prispevali k pripravi programa.

Poudaril je pomembnost hitrejšega pričetka izvajanja projektov, saj bo novo programsko obdobje za 2 leti krajše od prejšnjega. »Tudi zato se obetajo poenostavitve v postopkih izvajanja oziroma pregleda porabe sredstev, s ciljem, da bi upravičenci kar najhitreje dobili izplačila,« je dejal minister.

Minister je ob tem opozoril, da se približuje tudi začetek izvajanja Interreg projektov: »Prve razpise lahko pričakujemo že v decembru 2022. Za obnovljive vire energije pa bo na voljo tudi Švicarski sklad od leta 2023 dalje.«

Ob koncu so sogovorniki izpostavili še dinamiko zaključevanja projektov v iztekajočem se programskem obdobju 2014-2020. Minister Jevšek je v zvezi s tem povedal, da je Evropska komisija zaradi težav pri izvajanju evropskih projektov, s katerimi se zaradi draginje, vojne v Ukrajini in energetske krize srečujejo v vseh državah EU, podaljšala rok izvedbe teh projektov do konca leta 2023. Težave pri izvedbi konkretnih projektov pa bodo države reševale posamično v skladu z nacionalno zakonodajo.