Skoči do osrednje vsebine

Konzultacije generalnih direktoric za evropske zadeve Slovenije in Portugalske

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Vršilka dolžnosti generalne direktorice za zadeve EU veleposlanica Ksenija Škrilec je na obisku gostila portugalsko generalno direktorico za evropske zadeve Heleno Malcata. Razpravljali sta o možnostih za nadgradnjo dvostranskega, regionalnega in mednarodnega sodelovanja med državama.
slika udeleženk

Konzultacije generalnih direktoric za evropske zadeve Slovenije in Portugalske | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Slovenija in Portugalska letos obeležujeta 30. obletnico od vzpostavitve diplomatskih odnosov, dobre odnose pa sta ponovno potrdili in utrdili tudi med sodelovanjem obeh držav v triu predsedstev Svetu EU. Državi razvijata prijateljske odnose in tvorno sodelujeta tudi v okviru EU, NATO, EUMED in drugih mednarodnih forumih.

Sogovornici sta pregledali možnosti za nadgradnjo sodelovanja v dvostranskem, regionalnem in mednarodnem okvirju. V dvostranskih odnosih med državama obstajajo številne možnosti za poglobitev sodelovanja, predvsem na področju gospodarstva, turizma, umetne inteligence, okoljskih tehnologij, digitalizacije, zelenega prehoda. Nedavna uvedba rednega študija portugalskega jezika in književnosti na Filozofski fakulteti v Ljubljani lahko dodatno krepi vezi med državama.

Sogovornici sta obravnavali aktualne evropske in mednarodne teme, med njimi tudi širitev EU na Zahodni Balkan. Veleposlanica Škrilec je poudarila slovensko podporo Bosni in Hercegovini in prizadevanja vlade, da se ji še letos podeli status kandidatke za članstvo v EU. Sogovornici sta izmenjali stališča o dogajanju v Ukrajini in posledicah vojne, naslovili evropske in nacionalne ukrepe pri naslavljanju energetske krize, migracijsko politiko, ekonomsko upravljanje in druge evropske teme. Generalna direktorica Malcata je predstavila okrepljeno sodelovanje Portugalske z državami Latinske Amerike, ki mu pripisuje velik pomen posebej na področju gospodarskega sodelovanja. Sogovornici sta soglašali tudi glede nadaljevanja rednega dialoga med državama na vseh ravneh.