Skoči do osrednje vsebine

Slovenski raziskovalec prvič dobitnik projekta Evropskega raziskovalnega sveta za sinergijo raziskav

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Evropska komisija je objavila rezultate razpisa Evropskega raziskovalnega sveta 2022 za sinergijo raziskav. Med 355 prijavami je s projektom KARST uspel dr. Bojan Mohar s Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani.

Med 355 prijavami z vsega sveta na razpis Evropskega raziskovalnega sveta 2022 za sinergijo raziskav (angleško ERC Synergy Grant 2022) so jih po zahtevnem ocenjevalnem postopku 29 izbrali za financiranje.

Za izjemen uspeh čestitamo dr. Bojanu Moharju, matematiku s področja teorije grafov, ki bo svoj del projekta KARST vodil na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani kot svoji gostiteljski ustanovi.

Projekti ERC (angleško European Research Council – ERC) za sinergijo raziskav so namenjeni financiranju raziskovalnih projektov, ki so tako ambiciozni, da jih ne more izvesti ena sama raziskovalna skupina. Projekt skupaj izvajajo dve do štiri raziskovalne skupine pod vodstvom vodilnih raziskovalcev. Eden med njimi lahko deluje tudi izven EU oziroma pridruženih držav Obzorju Evropa. Pri tem vodilni raziskovalci kombinirajo različna znanja in vire, da lahko naslovijo izjemno ambiciozna raziskovalna vprašanja. Pogosto so to multidisciplinarni projekti, ki združujejo zelo različna raziskovalna področja. Projekti so lahko dolgi največ 6 let in imajo lahko na voljo do 10 milijonov evrov z možnostjo pridobiti dodatne 4 milijone evrov.

Dr. Bojan Mohar je projekt KARST (angleško »Predicting flow and transport in complex Karst systems«) pridobil skupaj s kolegi, ki vodijo svoje raziskovalne skupine v Franciji, Španiji in Švici. Združili bodo svoja znanja s področja hidrogeologije, fizike, matematike in mehanike tekočin. Z novim projektom Univerza v Ljubljani utrjuje svoj vodilni položaj kot gostiteljska ustanova za ERC projekte v Sloveniji, saj jih izmed 20 v Sloveniji gosti 9, od tega 5 prav Fakulteta za matematiko in fiziko.

O projektu KARST

V luči klimatski sprememb se je potrebno pripraviti na ekstremne dogodke in razumeti njihov vpliv na kraške vodonosnike, ki kar 25 % svetovne populacije oskrbujejo s pitno vodo, vključno s Slovenijo. Kljub pomenu krasa in desetletjem raziskav ostaja ocenjevanje kraških vodonosnikov še vedno zelo šibko, saj gre za zelo kompleksne in težko dostopne pojave. Zato ekstremnih vremenskih dogodkov kot so poplave in suše še ni mogoče zadovoljivo obravnavati z obstoječimi pristopi. Namen ERC projekta KARST je razviti nov pristop k modeliranju za napovedovanje procesov na krasu, za ocenjevanje ranljivosti kraških vodonosnikov in za napovedovanje odzivov krasa na ekstremne vremenske dogodke. Novi pristop bo pomembno nadgradil obstoječe zmogljivosti teorij in računalniških simulacij. Razviti pristop pa bo lahko v pomoč tudi pri reševanju izzivov na drugih področjih kot so medicina, nevroznanost ali glaciologija.

Slovenija izboljšuje uspešnost prijav na ERC

Projekti ERC so izrednega pomena ne le za dobitnike in dobitnice, saj jim ne omogočajo le kreativno svobodo in večletno finančno neodvisnost pri izvajanju svojih raziskav, ampak pomembno vplivajo tudi na razvoj mlajših raziskovalnih sodelavcev ter na same gostiteljske ustanove.

Krepitev znanstvene odličnosti in internacionalizacija sta pomembni prioriteti Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, zato skupaj z Javno agencijo za raziskovalno dejavnost z različnimi ukrepi aktivno podpiramo raziskovalke in raziskovalce v Sloveniji pri prijavah na razpise ERC, kar je izkoristil tudi današnji dobitnik. Verjamemo, da dolgoročna podpora prispeva k večji uspešnosti v zadnjih letih.

Seznam že pridobljenih ERC projektov v Sloveniji.

Portretna fotografija dr. Bojana Moharju pred tablo z matematičnimi formulami.

Prof. dr. Bojan Mohar. | Avtor: Bojan Mohar