Skoči do osrednje vsebine

Razvojni center OECD za stabilen, vključujoč in zelen razvoj kot odgovor na globalne izzive

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
V Parizu se je zaključilo 8. zasedanje Upravnega odbora Razvojnega centra OECD (angleško Organisation for Economic Co-operation and Development), ki je bilo namenjeno razpravi o stabilnem, vključujočem in zelenem razvoju kot odgovoru na globalne izzive prehranske in energetske krize, podnebnih sprememb in okrevanja.
fotografija udeležencev med zasedanjem

Razvojni center OECD za stabilen, vključujoč in zelen razvoj kot odgovor na globalne krize | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Visoki predstavniki triinpetdesetih držav članic centra so na zasedanju razpravljali o tem, kako preprečiti poglabljanje razlik med razvitimi in državami v razvoju; kako pravično in zeleno tranzicijo izkoristiti v prid izgradnje odpornosti in okrevanja ter o pomembni vlogi enakosti spolov za doseganje vključujočega, trajnostnega razvoja in za gospodarsko okrevanje.

Slovenijo je na zasedanju zastopal vodja Sektorja za razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč dr. Robert Kokalj, ki je v razpravi o enakosti spolov izpostavil izziv napovedi, da ženske – skladno z dosedanjimi trendi – ne bodo dosegle polne enakopravnosti še nadaljnje tri generacije. Slovenija svoja dolgoletna prizadevanja za enakost spolov umešča kot presečno prednostno nalogo tudi na področju razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči. Zato bo uradno razvojno pomoč za enakost spolov dvignila iz sedanjih skoraj 40 na 60 % v naslednjih sedmih letih in v novo zunanjepolitično strategijo umestila feministični pristop.

Na zasedanju je bila potrjena sklepna izjava, namenjena prihodnjim usmeritvam centra za ustrezno odzivanje na nove razvojne izzive. V izjavi je poudarjena krepitev poslanstva centra s še bolj vključujočim dialogom glede oblikovanja politik in izmenjave znanj; nadaljevanje oblikovanja strokovnih analiz in podatkov, potrebnih za politične razvojne odločitve, ter močan in vključujoč multilateralizem. Predstavljeno je bilo tudi poročilo, ki ga je ob 60. obletnici delovanja centra pripravila skupina eminentnih osebnosti.

Razvojni center OECD je forum, kjer države članice – donatorice in države v razvoju, ki niso nujno članice OECD – izmenjujejo izkušnje o ekonomskih in razvojnih politikah. Je del razvojnega grozda OECD, ki obsega tudi Odbor za razvojno pomoč in Direktorat za razvojno sodelovanje.