Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Irena Šinko: »Čebelarjenje je priložnost tudi za žrtve min«

Ministrica Irena Šinko se je udeležila predstavitve projekta »Čebelarjenje za invalidne osebe« z namenom opolnomočenja žrtev min iz Bosne in Hercegovine. Projekt se je začel izvajati že v lanskem letu, letos pa bodo sredstva namenjena tudi za nakup čebelarske opreme. Vsa izobraževanja bodo izvedli čebelarski inštruktorji Slovenske čebelarske akademije in tudi svetovali čebelarjem pri nakupu same opreme. Glavni donator pri projektu je Ministrstvo za zunanje zadeve.
Udeleženci projekta pred čebelnjakom za invalide.

Udeleženci projekta Čebelarjenje za invalide | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

1 / 3

Projekt »Čebelarjenje za invalidne osebe« z namenom opolnomočenja žrtev min iz Bosne in Hercegovine izvaja Slovenska čebelarska akademija skupaj z Ustanovo za krepitev človekove varnosti (ITF) in Organizacijo amputirancev iz Bosne in Hercegovine (UDAS). Ministrica je poudarila, da so taki projekti zelo pomembni: »Veseli me, da predstavljata letošnje usposabljanje v Banja Luki in tokratni študijski obisk v Murski Soboti, nadaljevanje uspešno izvedenega projekta iz leta 2021. Zagotovo bodo udeleženci v tem projektu  svoje znanje prenesli še na svoje družinske člane in prijatelje in širili znanje naprej, sebi pa omogočili boljše življenje.« 

Ministrica Irena Šinko je v svojem nagovoru poudarila, da Slovenija tradicionalno živi s čebelarstvom. Izrazila je tudi veselje nad tem, da je bil prav na lokaciji Društva paraplegikov Prlekije in Prekmurja leta 2018 postavljen prvi učni čebelnjak za izobraževanje invalidnih oseb. Ob tem je dodala: »Čebelarstvo ponuja številne zaposlitvene možnosti tudi za invalide, saj temelji na delu na domu. Ukvarjanje s čebelarjenjem pomeni dodaten vir zaslužka, delo v naravi pa krepi telo, miselne procese in prispeva k boljšemu počutju. Zato so slovenski čebelarji že pred leti razmišljali, kako zagotoviti dostopnost in kako prilagoditi čebelnjak in tehnološke postopke, če je čebelar gibalno oviran.«  V nadaljevanju je poudarila pomen Slovenije pri razglasitvi , da je bila svetovnega dne čebel in udeležencem predstavila tudi mednarodno nagrado »Zlata čebela«, ki je namenjena posameznikom ali pravnim osebam, ki izjemno prispevajo k zaščiti in krepitvi zavedanja o pomenu čebel in drugih opraševalcev na svetovni ravni ter jih pozvala k predlaganju morebitnih kandidatov.