Skoči do osrednje vsebine

Aškerčeva nagrada in Aškerčevo priznanje za obdobje 2020-2022 v roke sodelavcev Arhiva Republike Slovenije

V Veliki sejni dvorani ljubljanske Mestne hiše je v četrtek, 20. oktobra 2022, potekala podelitev Aškerčeve nagrade in Aškerčevih priznanj, ki jih bienalno podeljuje Arhivsko društvo Slovenije za posebne dosežke na področju arhivistike in popularizacije arhivske dejavnosti. Prejemnik tokratne Aškerčeve nagrade je upokojeni dolgoletni sodelavec Arhiva Republike Slovenije, mag. Vladimir Kološa. Aškerčevo priznanje pa sta prejeli sodelavki arhiva, mag. Daniela Juričić Čargo in dr. Lilijana Žnidaršič Golec.
Slavnostna podelitev

Predsednik Komisije za podeljevanje Aškerčevih nagrad in priznanj, Andrej Nared, in predsednik Arhivskega društva Slovenije, Aleš Jambrek z nagrajenci Mojco Horvat, Vladimirjem Kološo in Danijelo Juričić Čargo. | Avtor: Arhivsko društvo Slovenije, zanj Tina Arh.

1 / 2

Arhivsko društvo Slovenije stanovsko nagrado in priznanji podelilo že enajstič

Na dan slovenskih arhivov je arhivsko društvo stanovsko nagrado in priznanji podelilo že enajstič; od prve podelitve je minilo natanko 20 let.

Podelitev je potekala v slovesnem vzdušju, s številnimi udeleženci, glasbeno spremljavo (duet Pikaja in Lazaro Hierrezuello) in govorci. Zbrane so nagovorili podžupan Mestne občine Ljubljana Dejan Crnek, državni sekretar na ministrstvu za kulturo Matevž Čelik Vidmar in predsednik Arhivskega društva Slovenije Aleš Jambrek. Tokratna slavnostna govornica je bila Marija Hernja Masten, ki je Aškerčevo nagrado prejela v letu 2020.

Nagrado in priznanji sta podelila predsednik komisije dr. Andrej Nared in predsednik društva Aleš Jambrek. Prireditev je povezovala Mojca Krajnc.