Skoči do osrednje vsebine

S predsednikoma krajevnih skupnosti Rakitovec in Zazid o migracijah na tem območju

Ministrica za notranje zadeve mag. Tatjana Bobnar s sodelavci se je srečala s predsednikoma krajevnih skupnosti Rakitovec in Zazid, Dušanom Rožcem in Dejanom Švabom.

Na sestanku, ki je potekal v konstruktivnem vzdušju, je sodeloval tudi župan Mestne občine Koper Aleš Bržan. Govorili so o migracijah in stanju varnosti na tem območju.

Ministrica je uvodoma predstavila migracijske razmere, kjer Slovenija deli usodo ostalih držav članic EU, ki se soočajo s povečanimi migracijami od marca letos. Pri tem beležimo visoke številke nezakonitih prehodov meje državljanov iz tretjih držav, ki doslej niso bili del migracijskih tokov. Gre predvsem za državljane Indije, Burundija in Kube, ki so zakonito vstopali v Srbijo, nato pa nezakonito prehajali v EU, tudi Slovenijo. Kot je dejala ministrica, smo Evropsko komisijo in partnerske države v regiji Zahodnega Balkana v zadnjih mesecih večkrat pozvali k uskladitvi vizumskih režimov držav v regiji, zlasti Srbijo, z vizumsko politiko EU. Tako je Srbija prejšnji teden sprejela odločitev o preklicu brezvizumskega režima za Burundi in Tunizijo. Dodala je še, da so najbolj obremenjene zunanje meje EU s Severno Makedonijo in Srbijo, od koder se najbolj intenzivna migracijska pot na Zahodnem Balkanu nadaljuje na Madžarsko, od tam pa v Avstrijo in druge države EU.

Posebno pozornost so v nadaljevanju namenili migracijskim razmeram na območju krajevnih skupnosti Rakitovec in Zazid. Tu se je v zadnjem obdobju povečalo število nezakonitih prehodov državne meje, kar po besedah predsednikov krajevnih skupnosti pri tamkajšnjem prebivalstvu ustvarja nelagodje. Kot je zagotovila ministrica, razume zaskrbljenost tamkajšnjega prebivalstva, vendar statistični podatki policije ne kažejo, da bi se število kaznivih dejanj na tem območju povečalo. Ministrica je podrobno predstavila aktivnosti slovenske policije za preprečevanje nezakonitih prehodov državne meje. Dogovorili so se, da bo zaradi občutka varnosti tamkajšnjega prebivalstva policija v prihodnje na tem območju zagotovila prisotnost večjega števila policistk in policistov.

Predstavniki občine so še povedali, da se soočajo s smetmi, ki jih migranti puščajo za sabo. Ministrica jih je seznanila, da lahko občina na Urad za oskrbo in integracijo migrantov naslovi zahtevek za povračilo stroškov odstranjevanja smeti, prav tako lahko občina uveljavlja nekatere druge stroške, povezane z ukrepi varovanja državne meje. Zahtevke bomo na ministrstvu ustrezno obravnavali in si prizadevali povrniti nastalo škodo.

Sogovorniku so se še strinjali, da je siceršnje sodelovanje med občino in policijo zelo dobro in teče nemoteno.