Skoči do osrednje vsebine

Ministrica v Bruslju o prioritetnih področjih Slovenije za digitalno preobrazbo

  • Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo
Ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh je danes v Bruslju govorila z evropskim komisarjem za notranji trg Thierryem Bretonom in evropskim komisarjem za krizno upravljanje Janezom Lenarčičem. Poudarek na srečanju s Thierryem Bretonom je bil predvsem na aktivnejšem sodelovanju Slovenije na področju čipov.
Ministrica dr. Emilija Stojmenova Duh s Thierryjem Bretonom, evropskim komisarjem za notranji trg, v Bruslju

Ministrica dr. Emilija Stojmenova Duh s Thierryjem Bretonom, evropskim komisarjem za notranji trg, v Bruslju

Obisk Bruslja je ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh pričela s srečanjem z Janezom Lenarčičem, evropskim komisarjem za krizno upravljanje. Pogovor je tekel o možnostih uporabe digitalnih tehnologij pri uporabi kriznega mehanizma. Evropska komisija ima zelo dobro razvite mehanizme na področju obveščanja o nevarnostih gozdnih požarov in poplav, ki jih lahko uporabljajo tudi države članice. Velik potencial na področju preprečevanja in reševanja v primeru naravnih nesreč imata uporaba odprtih podatkov in Internet stvari. Ministrica je komisarju predstavila novosti Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2), ki ga je vlada sprejela 28. septembra 2022 in ki med drugim ureja načrt razporeditve radiofrekvenčnih pasov in uporabe radijskih frekvenc, predvidenih za potrebe varnosti in obrambe države pred naravnimi in drugimi nesrečami. Izpostavila je tudi primer največjega požara v Sloveniji, ki je to poletje divjal na Krasu, in kako pomembno je povezovanje baz podatkov za potrebe kriznih odzivov pri gasilcih.

Ministrica je Thierryju Bretonu, evropskemu komisarju za notranji trg, predstavila ključne aktivnosti s področja digitalne preobrazbe v Sloveniji, predvsem sta se dotaknila podatkovne ekonomije, digitalnega opismenjevanja, dezinformacij in sovražnega govora. Prav tako je povedala, da bi Slovenija želela aktivno sodelovati pri razvoju čipov, saj imamo strokovnjake in podjetja, ki sodelujejo v različnih fazah dobavnih verig polprevodnikov. Spregovorila sta tudi o težavah Unije zaradi pomanjkanja kadrov s področja informacijsko komunikacijskih tehnologij. V Sloveniji smo sicer nad povprečjem EU, saj imamo 4,8% IT strokovnjakov, a menimo, da bi na ravni EU morali čim prej najti rešitev, saj Unija za kompleksne izzive, s katerimi se sooča, potrebuje odlične strokovnjake. Komisar Breton je pohvalil aktivnosti in ambicioznost Slovenije na digitalnem področju in pri doseganju cilje obljubil podporo Evropske komisije. Prav tako je izrazil pohvalo za sprejetje ZEKom-2.

Na srečanju so slovenski evropski poslanci izrazili zadovoljstvo z obiskom ministrice v Bruslju, saj jim je v živahni razpravi predstavila številne aktivnosti na področju umetne inteligence, podatkovne ekonomije, digitalne vključenosti, razvoja gigabitne infrastrukture in krepitve zaupanja v digitalne tehnologije. Z evropsko poslanko Ireno Jovevo sta z ministrico sklenili, da si bosta obe prizadevali za podporo celovitih rešitev na področju digitalizacije slovenskega jezika.

V okviru obiska v Bruslju se je ministrica srečala tudi s slovenskimi dopisniki v Bruslju, s katerimi so se pogovarjali o načrtih naše države pri doseganju digitalnih ciljev.